Så smakar dagens nya öl på Systembolaget

Vi hittade flera goda öl bland dagens nyheter. Foto: Montage.

Två trappistöl bland nyheterna. Men vi lyfter fram ett amerikanskt öl mest av alla. Här är recensionerna av dagens ölnyheter på Systembolaget.

 

Det är fortfarande lite sommarstiljte när det gäller Systembolaget tillfälliga ölnyheter. Sex öl är lite jämfört med tidigare i år, men det lär ta fart under de kommande veckorna.

Vi recenserar numera ölen på tisdagskvällen och här är dagens omdömen:

Stigbergets Lilla Tunga

330 ml, 56,00 kr, 10,0 %, Skotsk ale

Fylligt och komplext med choklad, en lätt fruktig ton och behagliga toner från den rostade malten. Alkoholen finns där utan att bli störande. God öl.

Allagash Coolship Resurgam

375 ml, 117,90 kr, 6,4 %, Övrig syrlig öl

Det här är riktigt gott. Bra balans på syrligheten, det smakar grapefrukt och en del apelsin, trätonerna finns i bakgrunden och ölet bärs upp av en fyllig kropp. Ett öl att njuta av länge.

Utopian Ten Degrees

440 ml, 30,90 kr, 3,9 %, Pilsner – tjeckisk stil

Ölet är framflyttat.

Westmalle Extra

 330 ml, 24,90 kr, 4,8 %, Belgisk ljus ale

Westmalles lättviktsöl men det här bjuder på en hel del smaker. Det är örtigt med vissa grästoner, lätta grapefrukttoner och en del citrongräs. Lättdrucket och ändå smakrikt med en ganska torr avslutning som drar tankarna åt saison-hållet. God öl.

Rochefort Triple Extra

330 ml, 34,90 kr, 8,1 %, Trippel

Det här är inte dåligt. Men eftersom jag tycker att Rochefort 10 är ett av världens bästa öl och eftersom jag älskar goda belgiska tripplar, så var förväntningarna höga. Dit når inte det här ölet. Jag tycker det saknar en del djup och karaktär och det känns sötare än till exempel Westmalle Triple. Som sagt, helt okej, men inte en trippel jag skulle köpa om och om igen.

North Coast Old Rasputin XXII Rye Whisky Barrel Aged

500 ml, 175,90 kr, 11,9 %, Imperial porter och stout

Ganska rejält rostat med toner av rågbröd, vanilj och en del trätoner. Lätt vinöst med dadlar och choklad. Kanske är kroppen lite överraskande tunn, men det här är gott.

Brewdog Dog J

330 ml, 129,90 kr, 14,1 %, Imperial porter och stout

Tydliga chokladtoner direkt från start och även chilin kommer smygande i ett tidigt skede. Lätt rostat, fylligt och med väl dold alkohol. Chilin ligger på gränsen för mig, men det funkar faktiskt helt okej.