Benjamins ölresa tog honom till Malmö

Benjamin Reyes fick upp intresset för öl under en resa i Nya Zeeland. Nu har de kontakterna lett till ett jobb i Malmö. Foto: Ronny Karlsson.

Från Frankrike tog han vägen över Nya Zeeland för att sedan landa i Malmö. Nu är Benjamin Seyer Hyllie Bryggeris nye bryggare.

 

Den nyblivne Mamöbon är uppväxt i franska staden Narbonne vid Medelhavet, inte så långt från den spanska gränsen. När man tänker på Frankrike och dryck går tankarna gärna till vin.

– Ja så är det men jag har alltid gillat öl. Ända sedan tonåren. Men jag var inte intresserad då av hur öl blir till, säger han.

Det krävdes faktiskt en resa till Nya Zeeland för att ölintresset skulle ta fart. Där arbetade han och flickvännen Olivia som volontärer och på samma gård jobbade Johan Lagerkrantz.

Ja, precis. Samma Johan som blev anställd som bryggare av Hyllie bryggeri samband med flytten i vintras.

– Jag jobbade som journalist hemma och på gården jobbade vi för att få pengar till att resa mer. Där lärde jag känna Johan och även andra bryggare. Jag lärde mig mer om öl, var nyfiken på att stanna kvar och försöka få jobb på ett bryggeri men det gick inte att lösa, säger han.

I stället bar det av hem till Frankrike igen och där började han att brygga öl hemma.

– Jag läste allt jag kunde hitta, det finns så mycket som man kan lära sig om öl. Mina vänner tyckte om ölen jag bryggde och tankarna på att bli bryggare fanns där i bakhuvudet.

Kanske var det till slut positivt att Benjamin fick lämna sitt tidigare jobb på grund av pandemin. Då kunde han nämligen ta steget fullt ut och försöka sig på en karriär inom ölvärlden. Han hade kvar kontakten med Johan Lagercrantz och det mynnade ut i en praktikplats på Hyllie bryggeri i Malmö.

– Jag fick vara lärling här och samtidigt sökte jag till en bryggarutbildning i Frankrike. Det gick mycket fortare än jag hade planerat.

Benjamin Seyer är mycket nöjd med jobbet på Hyllie Bryggeri. (Foto: Ronny Karlsson)

Nyligen blev Benjamin Seyer fast anställd av Malmöbryggeriet och därmed har de båda vännerna från gården i Nya Zeeland också blivit kollegor.

– Det känns jättekul och jag trivs bra här. jag har dessutom kommit in på utbildningen så jag ska åka hem till Frankrike i höst och utbilda mig till bryggare. Sedan kommer jag tillbaka, säger han.

Så här långt har han bara hunnit med att se Malmö, men han säger att han trivs i Sverige. Dessutom gillar han ölen.

– jag har hunnit med att prova en del och det finns gott om intressanta öl. I Frankrike handlar det mycket om vin, men norra Frankrike har mycket gemensamt med den belgiska ölkulturen. Och i Lyon finns det till och med en egen porter för den staden.

Han säger sig inte ha någon uttalad favoritstil när det gäller öl, men det rinner ofta ner en lager när han kan välja.

– Craft beer behöver inte vara så galet.

Extrajobbet på en gård i Nya Zeeland var alltså startskottet för att båda byta bransch och land.

Nu är det bara ett problem som ska lösas.

– Vi behöver någonstans att bo. Nu bor vi hos Johan när han har semester, men vi behöver hitta en lösning, säger han.