Så smakar dagens alla tillfälliga ölnyheter

Dagens nyheter bjuds på flera riktigt bra öl. Foto: Montage/Systembolaget.

Dags igen för nya tillfälliga öl på Systembolaget. Vi hyllar ett amerikanskt öl men ger ännu högre betyg åt ett belgiskt.

 

Tolv öl dök upp på hyllorna i det tillfälliga sortimentet idag, och det bjuds på en hel del öl som andas sommar. Vi blev förtjusta i veteölet från Östersund, men två andra öl rankar vi ännu högre.

Här är alla våra omdömen:

S:t Eriks Summar Sur

330 ml, 21,90 kr, 4,5 %, Berliner weisse

Syrliga ölen från S:t Eriks är stabila men utan det där riktigt trycket i bär- eller fruktsmaken. Här är det somrigt, hallonen finns där men ölet är lite återhållsamt, och även de syrliga tonerna är lite försiktiga. Kanske ett bra ingångsöl för den som är nyfiken på den här typen av öl. Helt okej,

Proof Brewing Kissing Giants Prickly Margarita Gose

355 ml, 30,80 kr, 4,5 %, Gose och lichenhainer

Ölet är framflyttat till 1 juni.

Crooked Stave Rustic Peach

750 ml, 149,00 kr, 6,5 %, Övrig syrlig öl

Suverän doft från persikorna och det fortsätter i smaken. Syran är tydlig utan att ta över, persikorna får ta sin plats och fatlagringen skapar en till dimension på ett öl som känns komplext och väl sammanhållet. Mycket god öl.

Crooked Stave Sour Rosé

355 ml, 26,90 kr, 4,5 %, Övrig syrlig öl

Välbalanserat med en lite försiktig syrlighet, en del trätoner och bären tar inte massor med plats. Lättdrucket och ölet har en komplexitet från bland annat fatlagringen. God öl.

Birroficio dei Castelli Suave

750 ml, 67,00 kr, 5,3 %, Witbier

Friskt med citrus- och limetoner, jästen får ta plats och skapar en lätt kryddighet och en del örtiga toner får ta plats efter att tag. En helt okej witbier.

Östersunds Nya Ångbryggeri Sommarvete

330 ml, 21,90 kr, 4,8 %, Hefeweizen

Hefeweizen är inte den hetaste av ölstilar i dagsläget, men få öl känns lika somriga. Det här gillar jag, banantonerna är tydliga, det finns en lätt kryddighet, inslag av citrus och ölet känns fylligt och behagligt samtidigt som det är lättdrucket. God öl.

Williams Brothers Black

500 ml, 25,90 kr, 4,5 %, Mild

Ganska tydliga chokladtoner, en touch av lakrits och den rostade malten bidrar med smaker av bland annat mörkt bröd. De rostade tonerna följer med genom hela ölet, där finns en del kakao och även en lätt fruktig ton. Bra öl.

Stone Buenaveza Salt & Lime Lager

355 ml, 19,90 kr, 4,7 %, Lager modern stil/India pale lager

Friskt med en ganska tydlig brödfokuserad maltbas, där finns såväl en sälta som smaker av lime men det kompletterar och tar inte över. Limetonerna tar lite mer plats i eftersmaken. Jag hade inga jätteförväntningar på en smaksatt lager, men det här är bra.

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar

330 ml, 30,90 kr, 4,9 %, Amerikansk pale ale

Det här ölet dyker upp flera gånger per år i olika versioner och jag har gillat det ända sedan det dök upp för ett antal år sedan. Det är lättdrucket och smakrikt utan att sticka ut. Bra öl.

Clown Shows Galactica IPA

473 ml, 35,90 kr, 7,5 %, India pale ale

Humligt med citrus och grästoner, fylligt öl med en ganska klar maltbas som får ta plats, det drar åt rågbröd innan beskan tar över i eftersmaken. Helt okej, en IPA som helt klart drar åt det traditionella hållet.

Mikkeller The Guide

440 ml, 60,90 kr, 7,0 %, New England/Hazy IPA

Ölet har blivit framflyttat ett antal gånger och en titt på burken avslöjar varför. Två stora vita klisterlappar vittnar om att det varit en hel del diskussioner om etiketten här. Ölet är juicigt med tropiska toner och där finns också en försiktig beska. Helt okej öl.

St Bernardus Abt 12

1500 ml, 249,00 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel

Det här är ett av världens bästa öl oavsett stil. Jag vill påstå att det är bättre än alla trappistölen, även om jag är svag för flera av de ölen också. Det är behagligt sött med en hel del frukter, jästen får ta sin plats, det är lätt kryddigt och alkoholen bidrar till smakupplevelsen utan att ta över. Ett underbart öl!

Brooklyn Spritz

355 ml, 24,90 kr, 4,5 %, Övrig öl

Friskt, somrigt och lättdrucket. Men så mycket ölkänsla får jag inte av det här. Det är väl menat att smaka som en sommardrink och det gör det.