Delseger för munkarna i kampen om vattnet

Munkarna har fått rätt i kampen om sitt vatten. Bilden är tagen vid ett annat kloster. Foto: Pixabay.

Munkarna bakom det berömda Rochefort-ölet har vunnit ännu en delseger. Men ännu är det inte helt klart att de får rätt i tvisten om vattnet som de brygger på.

 

Striden har pågått i flera år. Det är företaget Lhoist-Berghman som vill bryta kalk i närheten av klostrest Notre-Dame de Saint-Rémy i Belgien, där munkarna håller till.

Det planerade kalkbrottet har fått munkarna att oroa sig för vattenkvaliteten, som de är beroende av för att brygga sina öl.

Vid flera tillfällen har munkarna fått rätt men Lhoist-Berghman har överklagat.

Nu har en högre instans i Liege låtit sin dom falla, och även den här gången har munkarna fått rätt. Det gör att företaget inte får rätt att göra de önskade grävningarna under klostret.

Men helt säkert är det inte att munkarna får sin vilja igenom. Det finns nämligen fortfarande möjlighet att överklaga beslutet.

Där finns ännu inget beslut, och kanske vill företagets vd Geoffroy Fievet få den högre domstolen att gå på en linje som går emot vad de flesta belgare tycker.

– Det är klart att folket väljer klostrets sida och inte vår. Ingen kan någonting om kalk, men alla gillar ett trappistöl, säger han till sajten Food & Wine.