Trappistölets kvalitet hotas av kalkbrott

Rochefort-ölets kvalitet kan hotas av ett kalkbrott som nu vill utvidga verksamheten. Foto: Ronny Karlsson.

Rocheforts öl hyllas runt om i världen. Men nu tvingas munkarna ta strid för att vattnet till deras öl inte ska försämras.

Ölen bryggs i klostret Notre-Dame de Saint-Rémy och bryggningen har anor tillbaka till slutet av 1500-talet. Men nu anser munkarna att deras verksamhet är hotad och tar strid.

Storföretaget Lhoist-Berghmans har nämligen ett kalkstensbrott i närheten och nu vill man sänka grundvattennivån i området för att kunna fortsätta sitt jobb.

Munkarna hävdar att det ger ett sämre vatten och att deras ölproduktion då inte kan hålla samma kvalitet.
Nyligen togs ett beslut i en domstol som sade att Lhoist-Berghmans får göra tester för att se om vattnet håller en bra kvalitet även längre ner i marken. Men nu har munkarna överklagat eftersom man anser att en av personerna i juryn inte var opartisk.
– Vattnet som dom kommer att pumpa upp är inte drickbart, säger Luc Deprez som representerar munkarna.
Lhoist-Berghmans tänker dock inte ge sig och vill driva igenom förändringen. De är samtidigt medvetna om att de inte kan räkna med något större stöd i frågan.

– Det här är komplicerat och svårt att förklara. Och givetvis kommer folket att stå på munkarnas sida i den här frågan. Alla gillar trappist-öl, men ingen förstås vad vi håller på med, säger Geoffroy Fievet.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Trappistölets kvalitet hotas av kalkbrott

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer