Så går Närke vidare efter tragiska hösten

Emil Arvidsson, Berith Karlsson och Jörgen Hjerling har som ambition att så mycket som möjligt ska fortsätta som vanligt på Närke Kulturbryggeri. Foto: Privat.

Närke Kulturbryggeri var deras gemensamma livsprojekt. Men bryggeriet drivs vidare även efter att Hans-Göran ”Håge” Viktorsson tragiskt gick bort tidigare i höstas. Bland annat blir det fler batcher av kultölen Kaggen.

Det var i slutet av september som Hans-Göran ”Håge” Viktorsson gick bort efter att ha drabbats av cancer. Det skapade sorg i Öl-Sverige och givetvis hos arbetskamrater samt hos livskamraten Berith Karlsson, som grundade bryggeriet tillsammans med Viktorsson.

– Jag tyckte inte att jag hade så mycket att leva för i våras när vi fick veta att Håges cancer inte gick att behandla, berättar Karlsson för Beernews.

Bryggeriet startades i Örebro 2003 och har ofta hyllats för sina öl. Men när Viktorsson blev allvarligt sjuk uppstod en helt ny situation för Berith Karlsson.

– Vi hann att prata lite grann om framtiden och bryggeriet. Han ville att jag skulle ta det vidare och vi har ju flera delägare. Bland annat är våra bryggare Emil Arvidsson och Jörgen Hjerling delägare, säger hon.

Nu är planen att fortsätta verksamheten på samma sätt som tidigare.

– Det är många som undrat om vi ska lägga ner nu, men vi tänker fortsätta, säger Karlsson.

Både Arvidsson och Hjerling har jobbat på bryggeriet ett antal år nu och har koll på produktionen, och Berith Karlsson är glad i dag över att de varit så involverade i företaget.

– En del verkar tro att Håge styrde allt här på bryggeriet, men det är inte alls vår stil. Vi har alltid varit ett team och det har inte spelat någon roll om man är delägare eller anställd. Alla ska känna att de kan vara delaktiga.

Även när det gäller utbudet av öl ska det mesta se likadant ut. Det innebär till exempel att Kaggen Stormaktsporter kommer att finnas ute till försäljning fler gånger. Ölet har hyllats sedan premiären 2005 och bland annat varit rankat som världens bästa öl på sajten Ratebeer.

– Vi ska absolut fortsätta med Kaggen och det finns en ny batch på tank nu och det blir samma recept som tidigare. Våra bryggare har varit med och tagit fram den tidigare så det är inga problem, menar Karlsson.

Glädjande besked alltså för både de svenska och internationella ölälskare som genom åren fastnat för Närke-ölen. Verksamheten går vidare även utan en av Sveriges största ölprofiler.