Så är läget för kommande ölfester

En hel del ölevenemang påverkas av Coronavirusets spridning. Foto: Ronny Karlsson.

Ölfestivalerna blir väldigt få under våren. Många har redan beslutat om att flytta till efter sommaren. Här är läget hos en del av festivalerna som skulle ha genomförts.

Coronaviruset har verkligen påverkat hela vårt samhälle de senaste dagarna, och beslutet om att inte tillåta evenemang med fler än 500 besökare gjorde att många festivalarrangörer valde att dra i handbromsen.

Så här är läget med de festivaler vi har kollat med.

Malmö Öl & Whisky Festival

Skulle ha genomförts 13-14 mars. Har flyttats till 14-15 augusti på grund av viruset. Beslutet togs i onsdags förmiddag.

 

Värnamos Dryckesfestival

Skulle ha genomförts 14 mars. Festivalen har flyttats fram till september.

– Vi väljer att flytta fram vår dryckesfestival till den 19 september Detta på grund av alla yttre omständigheter som varken vi eller ni kan påverka. Intresset för vår festival har varit mycket stort, därför är det med stor glädje vi kan presentera att vi fått till det nya datumet 19 september. Köpta biljetter kommer gälla/kunna användas på det nya datumet, berättar Fredrik Almryd.

 

Linköping Beer Expo

Skulle ha genomförts 21 mars. Arrangörerna meddelar i sociala media att endagarsfestivalen som är en av utställarnas absoluta favoriter, flyttas fram. Nytt datum blir 12 september.

 

Festivalen Skånska Drycker

Skulle ha genomförts i Malmö 21 mars. Festivalen flyttas fram på grund av viruset. Nytt datum för festivalen väntas inom kort.

 

En Öl & Whiskymässa

Skulle ha genomförts 3-4 april. Den stora Göteborgsmässan drog också i handbromsen under gårdagen. Festivalen som lockar över 20 000 besökare skjuts på framtiden. Här är det än så länge inte klart med något nytt datum.

 

Växjö Ölfestival

Ska genomföras 17-18 april. I dagsläget räknar arrangörerna med att genomföra festivalen, men samtidigt följer man de riktlinjer som ges av Folkhälsomyndigheten.

 

Wapnö Öl & Whiskyfestival

Skulle ha genomförts 17-18 april. Meddelade under fredagen att man ställer in på grund av virusets spridning. Det verkar inte bli aktuellt med ett nytt datum för festivalen.

 

Hakets Ölfestival 18 april

Ska genomföras som planerat. Cattis Ledius meddelar att inga utställare sagt att de inte vill komma och man räknar i dagsläget med att köra på som vanligt. Festivalen har under 500 besökare per pass, vilket gör att den inte påverkas av de regler som kom från Folkhälsomyndigheten i går.

 

 

Mikkeller Beer Celebration

Ska genomföras i Köpenhamn 8-9 maj. Mikkeller meddelade häromdagen att man följer utvecklingen men att det ännu inte finns något beslut på att ställa in.

 

Gävle Mat- och Dryckesfestival

Ska genomföras 9 maj, ännu oklart hur det blir.

– Vi har haft möte där vi har planerat hur och vad vi ska göra om vi inte kan genomföra festivalen. Vi följer givetvis Regeringens/Folkhälsomyndighetens råd. Fram till det beslutet fortsätter vi som vanligt med all arbete kring festivalerna, meddelar Petri Karhukorpi i ett mail.

 

SM i Hembryggning

Skulle ha genomförts 9 maj, men flyttas fram eller ställs in. Något nytt datum är inte bestämt.

 

Givetvis påverkas även festivaler i andra länder. Barcelona Beer Festival skulle ha genomförts 13-14 mars men den ställs in och något nytt datum finns inte färdigt. Zythos Beer Festival i Belgien har än så länge inte ställts in. Den ska genomföras 25-26 april och belgiska myndigheter har stängt alla festivaler och liknande under mars månad. Om det förlängs ser det förstås mörkt ut för den belgiska festivalen.

Amerikanska Trillium har ställt in sitt sjuårsjubileum 21 april och det firandet görs om och ska hållas på bryggeriets tre egna barer i stället.

Cigar Citys stora festival Hunahpus´s Day ställs in, det meddelades under torsdagskvällen svensk tid. Där skulle flera svenska bryggerier delta, men nu blir det alltså ingen festival där heller.

Sent på torsdagskvällen meddelade också arrangörerna av Bergen Craft Beer Fest 2020 att man ställer in. Man verkar inte leta efter ett nytt datum för den festivalen.