Matz drömmer om en perfekt Urquell

Hembryggarna

Bildspel

Bild 1 av 4

Hembryggaren Matz Krångh i Lindome, Mölndal.

Hembryggaren Matz har sett slitet på bryggerierna, så han fortsätter att brygga i garaget i stället för brygga på heltid.

Namn: Matz Krångh (High Hill Brewery)

Ort: Lindome

Ålder: 47

Hembryggare sedan: 2015

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Hade i flera omgångar tidigare funderat att brygga öl men tyckte alltid det lät så avancerat när man läste så jag kom aldrig vidare, så projektet avstannade ganska snabbt.
Men sedan när man upptäckte fler och fler spännande öl så fick funderingarna ny kraft. Gick då en kurs hos Simon Svensson hos Njutningsfrämjandet i Göteborg
och insåg att det inte alls var så komplicerat och på den vägen är det.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Varierar över året men 5-10 timmar i veckan beroende på. Det är inte bara bryggningar som tar tid utan nya idéer om utrustning, kylar, etiketter och allt.
Brukar ofta börja brygga ölen vid 7 på helgerna så är man klar lagom till lunch så inte hela dagarna försvinner. Brukar ligga på ca 10 bryggningar per år.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att få till samma öl flera gånger är en utmaning samt att veta att man verkligen lägger energin på rätt ställe.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Har vid ett par tillfällen bryggt IPA till bekanta som har barn som tagit studenten och som tur är blev dessa riktigt bra och har varit uppskattade.
Annars för egen del har jag en stout som jag trimmar på för att få enligt mina smaker och snart sitter den 🙂

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Att återskapa en Pilsner Urquell när dom serveras som ”tankovna” hade vart riktigt trevligt. En öl som man lärt sej uppskatta efter alla resor i Prag och även nu på utvalda ställen i Sverige. En öl jag ofta faller tillbaks på när man vill njuta av en ”kall öl”.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Tankarna fanns kanske i början men man ser hur många av bryggerierna sliter så jag håller till bryggning i garaget. Sen är det skillnad att gå från att polarna gillar ölen till att man faktiskt skall hitta en publik som uppskattar och köper ölen.

– Får dock känna på detta då jag hjälper Akia Brygghus på mässor och har även varit med och bryggt öl där.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Gå en kurs eller läs på finns även massvis med videor på Youtube och börja i liten skala. Det funkar bra med kylväskor och kastruller, man behöver inte köpa bryggverk och glykolkylare.
Sen investera pengarna där dom gör mest nytta och i mitt fall tycker jag det var att skaffa en separat kyl för att få kontrollerad jästemperatur och näst efter detta fat.

– Det tar sin plats men väl värt det om man har den ytan över. Och satsa på etiketter så kanske ölen i alla fall ser bra ut även om den inte smakar bra. Det har vart mitt motto sen bryggning nummer ett 🙂

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Lånade en Braumeister 50 liters för en bryggning för att testa och se skillnaderna mot mitt sätt att brygga. Fick snabbt erfara att maltkorgen är tung och spillde ut ett antal liter varm vätska över halva mig.
– Eller en annan gång när jag bryggde en sommar och det var varmt i många veckor och det var bevattningsförbud så fick jag för mej att koppla på en längre slang till kylvattnet och leda ut den på gräsmattan.
– Men det blev för högt tryck så slangen exploderade och det sprutade varmt vatten åt alla håll i garaget. Man lär så länge man lever.

Antingen eller?
Ljust eller mörk: ljust
Kastrull eller bryggverk: kastrull
Flaska eller fat: fat
Pub eller hemma: pub
Session eller imperial: session
Surt eller beskt: beskt