Rysk duo bryggde öl på väg till festival

Bildspel

Bild 1 av 4

Artem Kolchukov och Nikita Filippov samtalade med Axel Hagman under besöket och bryggningen i Göteborg.

De är på väg till den ryska ölfestivalen i Malmö i helgen. Men Nikita Filipov och Artem Kolchukov stannade till hos Beerbliotek på vägen dit. Resultatet blev en spännande gose med ryskt rostat salt.

Under lördagen genomför Taproom i Malmö sin ryska ölfestival. AF Brew från Sankt Peterburg är ett av de deltagande bryggerierna, men före festivalen hann de med att brygga öl i Göteborg.
Tillsammans med Beerbliotek togs det fram en gose med rödbetor, koriander och citronskal. Och dessutom tillsattes ett speciellt traditionellt ryskt svart salt.
– Det är ett rostat salt som innehåller mycket mineraler. Det ska bli spännande att se resultatet, säger Nikita Filippov.
Tillsammans med Artem Kolchukov har han har drivit AF Brew sedan 2012. De första åren utan eget bryggeri, men i höstas blev deras nya stora bryggeri klart. I dagsläget finns där en kapacitet på 800 000 liter per år, men när allt fär färdigt i slutet av nästa år ska det kunna produceras runt 1,4 miljoner liter per år.
– Det är ett stort bryggeri, säger Filippov.

AF Brew är ett av de ryska bryggerier som fått bäst respons, inte minst utomlands. Det exporteras öl till bland annat Holland och Finland, och de är enda ryska bryggeris om är inbjudna till pretigefyllda Hunahpu Day i Florida i mars.

Nikita Filippov beskriver Sankt Petersburg som den ledande ryska ölstaden. När det handlat om politiska förändringar eller musikscenen så har ryska förändringar ofta börjat i just den staden. Så är det även med ölet.
– Sankt Petersburg är vaggan för revolutioner i Ryssland. Nu är det ölrevolutionens tur, säger Filippov.
En hel del nya bryggerier startas och det bryggs modern öl som lockar en ny publik. Det kommer besökarna på Taproom få ta del av, och kanske blir den festivalen startskottet för mer rysk öl i Sverige.
– Velka Morava som är med på festivalen har också ett importbolag. Dom tar in svensk öl till Ryssland och vill säkert sälja åt andra hållet också, säger Filippov.