Tjejerna som visar vägen i Kirgizistan

Kirgizistan är kanske inte det mest hajpade öllandet i världen. Men nu har två tjejer sett till att det finns modern öl även där.

Kirgizistan ligger långt in i Asien och grannländerna är Kazakstan, Kina, Tadzjikistan och Uzbekistan. Lageröl har länge varit det enda som funnits att dricka i landet. Men det håller på att ändras.

Aida Musulmankulova och Arzu Kurbanova driver bryggeripuben Save The Ales, och har fått en mycket intresserad publik i huvudstaden Bisjkek.

– När vi har rest har vi alltid druckit god öl. Vi bestämde oss för att brygga god öl. Vi lärde oss allt via Internet och det var inte så svårt som vi trodde, säger Musulmanulova till Global Voices.

Råvarorna köps från Tyskland och USA, och priset på ölet blir förstås högre än vad många i huvudstaden är vana vid. Kundkretsen består nästan uteslutande av unga moderna Bisjkek-bor som har det gott ställt, samt utländska gäster.

Save The Ales har varit med på flera konstfestivaler och musikkvällar med sina öl. Men flera förslag på att sälja bryggeripuben har fått avslag.

Läs hela artikeln här.