Restauranger kan stängas vid trängsel

Trängsel på barer och restauranger kan leda till att verksamheterna stängs ned. Foto: Pixabay.

Kontroller och hot om stängning. Påskhelgen blir avgörande för om restauranger följer gällande regler. De som slarvar kan stängas.

Det är framför allt i Stockholm, där flest har smittats, som det ska utföras kontroller i helgen. Bland annat ska man granska om gäster håller avstånd på uteserveringar och att det inte är för många besökare i barer och restauranger.

– Det kommer att genomföras kontroller under helgerna och leda till beslut om man inte följer reglerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens.

Det förväntat fina vädret kombinerat med en storhelg gör att Folkhälsomyndigheten är orolig för att hungriga och törstiga gäster ska strunta i kraven på distansering, och för restauranger innebär det ekonomiskt bortfall när man inte tar emot lika många gäster som vanligt.

– Våren lockar många att sätta sig på uteserveringar. Många kaféer och restauranger tar ett stort ansvar för att hindra smittspridning. Samtidigt får vi signaler om att reglerna inte efterlevs lika bra överallt, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

Det är tydligt att myndigheterna tänker agera hårt mot de verksamheter som inte följer gällande regler.

– Samma ansvar gäller på uteserveringarna, det finns ingenting i den här lagstiftningen som säger annorlunda. Även gästerna har ett ansvar för detta. Vi har tillsammans med Stockholm och övriga delar av landet tagit fram en rutin för att stänga ned verksamheter som inte följer reglerna, säger Tegnell.

Fakta- detta gäller för barer och restauranger

– Reglerna gäller för restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

– Verksamheten ska se till att det inte uppstår trängsel i lokalen. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.

– Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir träng­sel är detta tillåtet.

– Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.

– Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.

– Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar. Verksamheten ansvarar för att det inte uppstår trängsel.

Källa: Stockholms stad