GIL släpper nytt öl med utmanande namn

GIL gillar att använda öl för att lyfta fram frågor för funktionsnedsatta. Det senaste ölet som släppts har fått namnet Mon goût.

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living och har samordnat personlig assistens sedan 1989. Beernews har tidigare skrivit om vd Anders Westgerd och om tidigare satsningar med ölsläpp.

Nu är det dags igen. Ölet Mon goût är en New England-IPA som bryggts hos Beersmiths. Det finns i dagsläget i sex av Systembolagets butiker i Göteborgsområdet och går dessutom att beställa.

– Mon goût är franska, uttalas ”mongoo” och betyder ”min smak” men får en osökt att tänka på ”mongo”. Mongo är ord precis som CP och retard. Alltså i det närmaste skällsord som folk slänger sig med när de ska beskriva något som inte funkar eller är dåligt, konstaterar Anders Westgerd i ett pressmeddelande.

Ölet är skapat för att lyfta fram hur namn som detta används nedsättande och man vill få människor att förstå bättre vad funktionsnedsättningar handlar om.

– Det är rätt träligt och omodernt att blanda in funktionsnedsättningar och diagnoser när man pratar skit, som att en diagnos avgör om du fungerar eller inte. Vi kan väl vara överens om att alla människor fungerar, fast olika. Och att det är helt okej, faktiskt rent av hela tjusningen, tycker Westgerd.

2013 släpptes CP-öl och det var det första av de öl som nu blivit en serie. Han hoppas att det nya ölet ska hjälpa till med att skapa bättre förutsättningar för funktionsnedsatta i samhället.

– Funktionsrörelsen har inga band eller flaggor, men att saluföra eller köpa Mon goût är ett sätt att visa stöd. Så nästa gång du slänger dig med ord som mongo, så tar jag för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.