Nu kan han ta en öl på de flesta av krogarna

Anders Westgerd vill kunna sitta i solen med vänner för att ta en öl. Det är den främsta anledningen till anmälningarna. Foto: Caroline Bräutigam

Förra året anmäldes 18 krogar vid Andra Långgatan i Göteborg för att de inte levde upp till kraven för funktionsnedsatta personer. I år gick det betydligt bättre.

Anders Westgerd, verksamhetsledare för GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living anmälde förra året 18 av 23 kontrollerade krogar vid Andra Långgatan. Bara fem krogar levde alltså upp till kraven.

Kommunen lade ner anmälningarna utan krav på åtgärd, eftersom dess inspektioner gjordes på senhösten när uteserveringarna var borttagna. Ändå har något hänt sedan förra året.

För när Anders Westgerd gjorde en ny undersökning i juni blev resultatet betydligt bättre. Den här gången godkände han fem av sex serveringar.

– Det kvarstår en del mindre problem, men generellt så är det stor förändring från förra året, säger Anders Westgerd.

– Jag vågar påstå att detta är vår förtjänst till 100 procent. Men det är inte äran jag vill åt, utan möjligheten att kunna sitta i solen med vänner och ta en pilsner.

Flera åtgärder har gjorts sedan förra året. Bland annat har man lagt ny asfalt på delar av gatan och löst problemet med höga trottoarkanter. Många krogar har också övergett fasta bänkar och bord.

– Ingen kan påstå att det går fort, men det går i alla fall framåt! Vi hoppas att Göteborgs stad förstått att anmälningarna inte görs för att vi vill vara irriterande, utan för att det är vidrigt att tillåta att människor utesluts, trots vetskapen om problemet, säger Anders Westgerd.

– Det är systematisk mobbning och kan enligt forskningen ge sämre hälsa, allmän sjukdomskänsla och sömnsvårigheter, dessutom minskar motivationen och många undviker att gå ut. Tänk dig det, dag ut och dag in.