Poppels tar priset igen – för sin nya toalett

Karl Grafström, som är affärsområdeschef på Poppels tog emot priset, här med Anders Westgerd, vd på GIL. Foto: GIL

Först prisades Poppels för sin design, nu är det dags för något helt annat: Citybryggeriets toalett.

Varje år delar GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, ut Stora toalettpriset till Göteborgs schysstaste anpassade toalett.

I år är det Poppels som tar priset med sin anpassade toalett på det nya Citybryggeriet. Motiveringen till priset lyder som följer:

– Ett riktigt trevligt ställe med en färgsättning som påminner mer om en godisbutik än en plats att uträtta sina behov. Väl värt ett inträde för att göra sitt avträde.

Magnus Pettersson på Poppels är väldigt nöjd med beskedet.

– Vi är oerhört glada över detta pris! Egentligen är det konstigt att priset ens ska behöva finnas, för alla ska väl kunna ha möjlighet att gå på toaletten när man besöker en restaurang, speciellt en där man dricker öl. Vi värdesätter att vara ett tillgängligt varumärke, både bildligt och bokstavligt, säger han. 

– Därför känns det så klart skitbra att vara ett ställe som prisas för inkluderande toaletter. Vi tackar Göteborgskooperativet för Independent Living för detta fina pris!

Priset delas ut på Poppels på FN:s Världstoalettdag den 19 november. Priset instiftades 2013 för att uppmärksamma att 3,6 miljarder människor saknar tillgång till toaletter av hög kvalité.

Stora toalettpriset instiftades av GIL 2020 och har tidigare tilldelats restaurangerna Natur och Tavolo för sina både funktionella och snygga toaletter.

– Alla hör ju hur dumt det låter med ett ölhak utan möjlighet att gå och pissa. Men som rullstolsburen måste man göra grundlig research innan man bestämmer sig för att ta en öl. Finns det ingen anpassad toalett blir det helt enkelt inget besök och man hamnar utanför, säger Anders Westgerd, vd på GIL.

– Med Stora toalettpriset vill vi lyfta de som inte stänger dörren för rullstolsburna utan istället gör toabesöket till en fröjd.

Bilden från Poppels toalett lades till artikeln i efterhand.