Regeringen siktar på längre restriktioner

Socialminister Lena Hallengren (S) vill förlänga restriktionerna på svenska krogar till nästa sommar. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Restriktioner på restauranger ska minska spridningen av coronaviruset. Nu vill regeringen förlänga restriktionerna till sommaren 2021.

Det skulle innebära att barer, restauranger och kaféer inte skulle kunna ta emot normalt antal gäster förrän efter 1 juli 2021.

”Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Restriktionerna infördes i mars i år och många bar- och restaurangägare hade hoppats på minskade restriktioner och en möjlighet att kunna öka omsättningen för sina företag. Men så verkar det alltså inte bli.

– Vi föreslår att nuvarande lagstiftning för serveringsställen ska förlängas – med samma regler som gäller nu för att motverka trängsel och smittspridning på till exempel restauranger och barer. Det är viktigt, eftersom serveringsställen annars är platser där man vistas länge och nära tillsammans med många andra, vilket ökar risken för smitta”, menar Hallengren.