Radion fick Tomas att satsa på bryggning

Tomas Johansson med några av de öl som bryggts. Foto: Privat.

Ett inslag på radion fick Tomas Johansson att bli nyfiken på ölbryggning. Det ledde till en satsning på Arvika Bryggeri och nyligen var det premiär på Systembolaget.

Johansson jobbar som busschaufför och har än så länge inga planer på att satsa på öl på heltid. Men en kul verksamhet är det som han byggt upp.

– Jag vill satsa lokalt och för mig innebär det Arvika med omnejd. Jag har inga andra ambitioner, säger han.

Det var för några år sedan som han började att fundera på att satsa på ett bryggeri. Det hela började med ett inslag på radion, där Göran Larsson från Carlstad Bryggeri och Kristian Thorén från Västra Ämtevik pratade om bryggning.

– Jag blev nyfiken och ringde upp dom, och de var väldigt positiva. Vi har fortsatt att samarbeta sedan dess och framför allt Göran har hjälpt mig massor. Jag köper bland annat kartonger och flaskor av dom i bland, säger Johansson.

2015 startade han sitt företag och under 2016 kom de första ölen ut på marknaden. Sedan dess har de olika ölen funnits tillgängliga på lokala restauranger. I dagsläget är det en lager, en golden ale och en kölsch som produceras. Bryggverket är ett hemmabygge på cirka 300 liter.

– Det var nästan lika spännande att bygga i hop bryggverket, som det är att brygga öl. Jag gillar att göra sådant, säger Johansson.

I början av månaden kom hans öl för första gången på Systembolaget. Efterfrågan lokalt har varit stor och ölen sålde slut snabbt.

– Det är många som frågat när mina öl ska komma på Systembolaget, så det fanns många här i Arvika som ville köpa. Jag har kört ut öl flera gånger och det har sålt slut samma dag varje gång, säger Johansson.

Bryggeriet finns i hans ombyggda garage och även om efterfrågan är stor, så är Johansson ganska nöjd med verksamheten som den ser ut i dag.

– Det är ganska lagom som det är. Om jag ska växa behöver jag en annan lokal och då blir det så mycket annat som kommer till, säger han.