Nedlagda bryggeriet tillbaka med nya ägare

Morgan Görlin, Patrik Olsson, Lennart Barck och Anders Tinfors återupplivar Arvika Bryggeri. Foto: Åsa Barck

Det såg ut som att bryggeriet skulle gå i graven, men nu visar det sig att Arvika Bryggeri kommer att leva kvar med nya ägare.

Det var i december förra året som det kom fram att Tomas Johansson på garagebryggeriet Arvika Bryggeri tänkte lägga ner. Men redan då antydde han att det kunde bli aktuellt med ny regi.

Nu är det klart att så blir fallet. Det är fyra andra Arvikabor som tar över recept och varumärke. Anders Tinfors heter en av dem och det är han som varit drivande med att ta över bryggeriet.

– Jag har försökt att lura med de andra i nåt länge. De är erkänt duktiga hembryggare. Jag är engagerad i Wermlands Brygghus och bjöd dit dem på en provning. Jag förslog då att de kunde brygga där, säger Anders Tinfors, en av grundarna.

I januari i år hade hembryggarkillarna bestämt sig. Lennart Barck, Morgan Görlin och Patrik Olsson heter de var för sig och tillsammans har de bildat hembryggargruppen Dalens Bryggeri.

Men när beslutet väl var fattat om legobryggning hos Wermlands Brygghus dök nyheten om att Arvika Bryggeri läggs ner upp.

– Jag tyckte att det är ett riktigt bra värumärke, så varför inte göra något vettigt av det. Så jag pratade med killarna och så blev det, säger Anders.

Sen har det inte gått så snabbt, alla tillstånd har måst fixats, eftersom det inte är det fysiska bryggeriet eller bolaget som säljs. Men nu är allt klart.

– Bryggeriet blir i Dalen, en halvmil utanför Arvika. Där kommer vi att brygga småbatcher och ta fram nya sorter. Större volymer kommer vi att brygga i Kristinehamn hos Wermlands Brygghus, så länge det krävs.

I Dalen brygger de batcher på 50 liter. I Kristinehamn har de redan nu en batch på 2000 liter på jäsning.

– Det är originalreceptet för det gamla bryggeriets lager, som vi döper om till Jösse Lager, efter bygden Jösse härad.

Tanken var att få ut den på Systembolaget hyfsat snabbt, men de sista pappren från Systembolaget kom i dagarna, därmed missade de deadline för januarilansering. Så Jösse Lager kommer inte in förrän i februari, och då i det lokala och småskaliga sortimentet.

– Går den bra så är den slut till dess, så att vi får brygga mer. Det är först nu vi ska börja bearbeta marknaden och vi har ingen aning om vad vi får för respons från restaurangerna, men ryktet på bygden säger att vi är efterlängtade, säger Anders.