Han lägger ner när han producerar som mest

Tomas Johansson lägger ned Arvika Bryggeri. Det blev för mycket att brygga och jobba heltid med annat samtidigt. Foto: Peter Lindh

Han har producerat så mycket han kan och får, men ändå lägger Tomas Johansson nu ned sitt Arvika Bryggeri. Att jobba ihjäl sig lockar inte.

Det är ett litet bryggeri, inrymt i ett villakvarter i Arvika, men där har Tomas Johansson på Arvika Bryggeri producerat 5000 liter i år. Nu lägger han av.

– Jag håller på att jobba ihjäl mig helt enkelt. Jag har alltid haft ett annat heltidsjobb och det här har växt sig större än jag hade tänkt, men ger inte tillräckligt för att jag ska kunna trappa ner mitt jobb, säger han.

– Det är endera att utveckla eller avveckla. Jag har valt att avveckla. Jag fyller 60 nästa gång och man ska inte trappa upp när man är 60.

20000 liter om året hade han behövt producera för att kunna ta ut en rimlig lön och det hade inte gått i villakvarteret, även om han menar att han kunnat sälja mycket mer än han producerade. Tillståndet från kommunen medgav max 5000 liter.

– Sen skulle det krävas helt andra lokaler och många fler tankar för att klara den volymen och det är jag inte så intresserad av. Och jag vill inte stå ensam hela dagarna och fylla flaskor. I jobbet som busschaufför får jag träffa folk i alla fall.

Så nu har Tomas bryggt den sista batchen, och även om bryggeriet blir kvar som företag ett tag så är utrustningen redan på väg bort.

– Jag kvar företaget ett år till för att sälja slut på lagret, men utrustningen är såld, säger han.

Till vem vill han inte avslöja, men man kan misstänka att det dyker upp ett nytt bryggeri i Strängnäs framöver.

Arvika Bryggeri startade 2015 och sedan dess har det varit med om en resa där efterfrågan först fått in ölen i en systembolagsbutik och sen många fler.

– Det har inte varit svårt att sälja. Jag skulle ha kunnat sälja mer, jag har fått fler och fler butiker och skulle ha fått min sjunde i december, men den sa jag ifrån mig.

Det har varit mycket jobb ute i garaget, men han ångrar inte att han satsade på bryggeriet.

– Nej, absolut inte! Det har varit fantastiskt roligt och jag har lärt känna många i branschen. Så det är delat att lägga ner, men jag varit företagare nästan hela mitt liv och missade mycket av mina barns uppväxt. Nu vill jag inte missa mina barnbarns också.

Sen är det inte helt slut på bryggningen. Även om all utrustning är såld, så har han fått tag på ett bryggverk på 30 liter, så nu blir han hembryggare i stället.

– Jag fick abstinens och hittade ett på Blocket. Så nu kan jag göra mig ett sommaröl till våren.

Tomas egengjorda flaskfyllare som den såg ut hösten 2020. Nu funderar han på att tillverka och sälja den. Foto: Peter Lindh

Tomas är tekniskt intresserad och har själv gjort flera lösningar för att underlätta sin tid som ensam bryggare. Den biten lämnar han inte.

– Jag har lite planer på att tillverka och sälja min flaskfyllare. Det var en prototyp från början, men den har fungerat väldigt bra och fyller 200 flaskor i timmen. Det är väldigt bra kapacitet för en sån liten maskin.

Dessutom har han en annan uppfinning som plockar flaskor från pallen som han funderar på att mönsterskydda. Så han blir inte sysslolös framöver.

– Jag kan aldrig vara riktigt still och det är ständigt nya projekt. Men nu kanske jag kommer ifrån alla måste måste måste hela tiden.