Många i Finland vill lätta på alkohollagar

47 procent av finländaren tycker att alkohollagstiftningen borde liberaliseras. Foto: Pixabay

En majoritet av de finska männen vill ha en liberalare alkhollagstiftning i landet. Kvinnorna är inte lika förtjusta i tanken.

47 procent av finländarna tycker att alkohollagstiftningen är för sträng, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Bryggeri- och läskedrycksförbundet.

I samma undersökning framkommer att det bara är 10 procent som vill ha en strängare lagstiftning.

Det är i första hand männen som vill ha en liberalisering. En majoritet, eller 58 procent, vill att alkohollagstiftningen mildras. Bland kvinnorna är det bara 35 procent som är av samma åsikt.

Gruppen 25-54 var mest positiva till en förändring. Och det var bland Sannfinländarnas väljare som flest återfinns, 72 procent.

Det finländarna helst vill se är att hemleverans av milda alkoholdrycker tillåts.

– Det är mycket konstigt att det är tillåtet att beställa alkohol från övriga EU-länder men inte av finska företag, säger Bryggeri- och läskedrycksindustriförbundets vd Tuula Loikkanen i ett pressmeddelande, enligt Hufvudstadsbladet.

– Nu begränsas restaurangernas öppethållningstider och folksamlingar igen, och ett sätt att minska besöken till butiker och restauranger skulle vara att tillåta hemleverans av alkoholdrycker tillsammans med mat.

Läs mer om undersökningen på Hufvudstadsbladet.