Ölkändisarnas löften inför det nya året

Snart är det nyår och då är det många som avger löften inför det nya året. Så vi har kollat med folk i branschen vad de har för ölrelaterade nyårslöften.

Vi ställde följande fråga till ett antal kända ansikten i branschen: Om du skulle avge ett ölrelaterat nyårslöfte för nästa år, vad skulle det vara? 

Här är deras svar:

Gustav Lindh. Foto: Peter Lindh

Gustav Lindh, författare

– Mitt nyårslöfte för 2022 är att jag ska brygga öl oftare. Jag har skaffat utrustning för att kunna brygga mindre satser och på ett mindre tidskrävande sätt. Planen är att finlira ett antal recept på en detaljnivå som annars skulle ta flera år.

Josefine Törnqvist. Foto: Privatbild

Josefine Törnqvist, Ölgäris

– För min egen skull: Ha många fysiska träffar med Ölgäris! Vi hann ha några träffar under hösten och jag blev påmind om hur otroligt kul och värdefullt det är när vi ses. Önskar mig mest av allt att 2022 blir restriktionsfritt!

– För ölkulturens skull: Påminna om vikten av att hjälpas åt med att nå förändring. Under 2021 fick vi höra alldeles för många tråkiga berättelser om sexism, maktmissbruk och rasism i ölkulturen, inte minst från personer som jobbar/har jobbat i branschen. 2022 hoppas jag därför att flera i branschen visar att de förstått allvaret och mitt (eller kanske snarare Ölgäris) löfte blir att påminna. Förra veckan presenterade Ölgäris ett material som vi hoppas ska inspirera och finnas som stöd för branschens väg framåt.

Elin Carlsson.

Elin Carlsson, Female

– Mitt ölrelaterande nyårslöfte får bli att gå ut på barer och restauranger oftare och prova nya öl jag inte druckit. Detta år har det inte blivit många krogbesök på grund av förklarliga skäl så nästa år får jag skärpa mig och se till att umgås mer med vänner över en god öl.

Anders Thelenius. Foto: Peter Lindh

Anders Thelenius, Jämtlands Bryggeri

– Mitt löfte får bli två löften, ett privat och ett bryggerirelaterat. Jag själv lovar att gå ner mer på djupet och förkovra mig i ölstilar som suröl och fruktöl. Det är välgörande och utvecklande att utmana sig själv!

– Från Jämtlands Bryggeris sida så lovar vi att överraska med att lansera nya spännande öl 2022 samt att fortsätta det dagliga arbetet med att förädla våra befintliga öl. ”26 åringen” kommer aldrig bli nöjd, det är alldeles för många duktiga bryggerier i vårt avlånga land för att kunna slappna av i känslan av någon form av nöjdhet.

Micael Lysén. Foto: Privatbild

Micael Lysén, podden Ölvärlden

– Mitt nyårslöfte är att besöka minst tio svenska hantverksbryggerier. Av flera anledningar. Framför allt att lära mig mer om den svenska ölscenen men också att nätverka och lära känna hantverkarna. Sen blir ens egna ölprovningar bättre ju fler anekdoter man lär sig. Jag tror varenda bryggare har minst en anekdot om varje öl de skapat.

Philip Hafstad. Foto: Privatbild

Philip Hafstad, Svartbergets Fjällbryggeri

– Mitt nyårslöfte är att åka på ölresa till Tyskland. Finns så mycket spännande bryggerier, historia och kultur som jag måste få förkovra mig i nån gång.

Anna Claesson. Foto: Peter Lindh

Anna Claesson, Fermenterarna

– Jag är ju inte mycket för löften, för mycket press!! Men om jag nu måste lova något är det väl att jag kommer fortsätta göra mitt yttersta för att få igång någon slags besöksmöjlighet -utöver folkölsförsäljning – hos oss på bryggeriet under 2022, för nu är jag himla sugen på att hälla öl igen.

Sanna Lindberg.

Sanna Lindeberg, ölskribent på DN

– Att på olika sätt fortsätta locka fler till att testa öl och bredda sitt öldrickande. Bland annat genom att föreläsa mer, vilket är en effektiv metod.

– Dessutom hoppas jag att få möjlighet att besöka fler bryggerier och festivaler vilket alltid är väldigt lärorikt för mig. Slutligen är vårt arbete i Ölgäris inne i en otroligt kreativ och spännande fas – att jobba för ett mer jämställt Ölsverige känns så meningsfullt och roligt. Jag tror 2022 blir ett riktigt spännande ölår i Sverige.

Martin Permer. Foto: Peter Lindh

Martin Permer, podden Ölpölen

– Jag önskar att inte fly lika mycket via alkohol. Bort från jobbiga tankebanor. Jag vill inte fly in i mosig berusning som stänger ute det som behöver svar. En mosighet som dövar det kreativa och förmågan att lyssna. En mosighet som gör att man tycker om sin egen röst. Samtidigt sägs det ju att man via alkohol kan mötas. Att man kan släppa sargen och lägga bort gammalt groll. Skratta tillsammans. Så är det nog. Det är sorgligt mänskligt. Och sant.
– Något löfte ger jag inte, sådant är för ungdomar.

Jens Skrubbe

– Jag brukar inte avge nyårslöften utan min strategi är att lova saker jag INTE ska gör (exempelvis brukar jag lova mig själv att inte sluta snusa och det håller jag varje år). Efter två tärande pandemiår i ryggen känns mycket i branschen olustigt och osäkert. Med det sagt får mitt ölrelaterade nyårslöfte bli att jag INTE ska avsluta min lilla haltande blogg, INTE sluta missionera belgisk öl och INTE ge upp trots nya restriktioner samt hot om sanktioner.