Så tycker barägarna om nya rökförbudet

Nästa sommar blir det rökförbud på alla svenska uteserveringar. Det är ett välkommet beslut hos de flesta när man frågar ägarna till svenska ölbarer.

Beslutet ska gälla från och med 1 juli nästa år. Det blir alltså mitt i sommaren som rökarna får släcka sin sista cigarett på uteserveringen och sedan söka sig någon annanstans för att röka.

Marcus Hjalmarsson driver Barski i centrala Helsingborg. Han tycker att beslutet är bra även om han själv gärna röker någon gång i bland.

– Jag tycker att det låter som ett klokt beslut så jag välkomnar förbudet. Jag röker en cigarr då och då men håller allt som oftast till i min trädgård när tillfället ges, långt från potentiella kränkta icke-cigarrökare, säger han.

Även Magnus Svensson, som ansvarar för Brewdogs fem barer i Sverige, tycker att beslutet känns bra.

I Brewdogs fall råder det redan rökförbud på en av barerna, då det varit ett krav från fastighetsägaren. Man vill i det fallet inte att boende ska behöva ta del av rök från en uteservering.

– Jag är faktiskt helt för att förbjuda rökning där folk sitter i solen och njuter av en bärs och lite smarrigt käk, kommenterar Svensson.

Pelle Frost från Brewers Beer Bar är inne på samma linje.

– Rökförbud på uteserveringar blir nog bra. Jag har själv vart rökare från och till och tror det kan bli lättare att vara utan om det är olagligt på en sån plats där de var som bäst.

Även Jugge Hasselqvist på Oliver Twist är positiv, även om han också ser en oro med den nya lagen.

– Nånstans är det väldigt logiskt trots att jag har svårt för storebror! Men det intressanta är tolkningen. Om någon går förbi och blåser in rök, eller om gästen ställer sig utanför och rök blåser in, är jag tyvärr rätt säker på att ansvaret hamnar på krogen med böter som följd. Det brukar bli så.

Andreas Jakob driver Tullens restauranger i Göteborg och Stockholm. Han tycker att svenska rökare är bra på att visa respekt men ser ändå fram emot den nya lagen.

– Jag tycker att det känns bra även om jag är lite allergisk mot förbud. Vi tar bättre hänsyn här i Sverige än rökare gör i andra länder och folk ska få vara vuxna, men rökning är inte bra för någon, säger han.

Den ende som vi haft kontakt med som inte gillar beslutet är Anders Hansson på Taproom i Malmö, även om han tycker om att förbudet finns inomhus.

– Jag röker inte själv och har inget personligen emot att det blir förbud. Som krögare tycker jag att det är galet, men det tyckte jag å andra sidan också när det förbjöds att röka inomhus när jag drev nattklubb. I efterhand var det ett mycket bra och självklart förbud. Men nä, på en uteservering tycker jag det är ok att röka.