Stoppad gränshandel kostar miljarder

Den norska handeln i Sverige har försvunnit och det kostar miljarder för handeln, däribland Systembolaget. Foto: Montage.

Miljardtapp för Systembolaget och övriga butiker. Miljardintäkter för norska staten. Så har coronaviruset påverkat gränshandeln mellan Sverige och Norge.

 

Under drygt ett års tid har pandemin påverkat vår vardag och bland annat begränsat möjligheterna att resa. Det gäller bland annat för de norrmän som brukade åka till Sverige för att köpa billigare alkohol och andra varor vid stora köpcentran nära gränsen i Sverige.

Det har påverkat ekonomin rejält både för de svenska företag som säljer mycket varor till norrmän och den norska staten.

Uträkningar visar att omsättningen för de olika gränshandelsbutikerna under 2020 minskade från 16 miljarder kronor till två miljarder kronor. Samtidigt har den norska staten fått in sex miljarder mer i avgifter och skatter på tobak och alkohol som sålts i Norge.

– Nu har vi fått en väckarklocka i Norge och vi kommer att arbeta målmedvetet för att få politikerna att minska prisskillnaderna mellan länderna, kommentarer Petter Haas Brubakk, VD för den norska livsmedelshandelns organisation, till SVT.

Påskveckan är normalt sett en vecka när handeln går på högvarv, men de handlare som fortfarande driver sina butiker menar att cirka 85 procent av omsättningen försvunnit. Stängda gränser påverkar också Systembolagets försäljning. Även om man sålde rekordmycket alkohol i fjol, så sjönk försäljningen i till exempel Värmland och Jämtland där många norrmän tidigare handlat.

I Norge finns bland annat förslag på att sänka ölskatten för att få norrmännen att handla sin alkohol i hemlandet. I Sverige, som har gränshandel åt andra hållet, mot Tyskland och Danmark, finns i stället ett förslag på att höja ölskatten 2023.