Projekt ska ta humlen till östkusten igen

Nästan alla odlingar försvann under förbudstiden. Men nu vill Flying Dog via ett projekt få fart på humleodlingar i östra USA igen.

Förbudstiden i USA varade mellan 1920 och 1933. Då var det förbjudet att tillverka och sälja alkohol i landet. Smugglare såg till att det trots det fanns ganska gott om alkohol i landet, men mot bryggerierna slog förbudstiden hårt.
Detsamma gällde för dåtidens humleodlare, framför allt i östra USA. De allra flesta humleodlarna bytte inriktning och än i dag är det få som odlar humle. Ännu färre gör det i så stor omfattning att det är intressant för kommersiella bryggerier.
Men Flying Dog på Maryland vill ändra på det. I fjol kom en procent av deras humle från östra USA och man önskar at den procenten hade varit betydligt högre. I samarbete med University of Maryland Extension vill man hitta tillbaka till levande humleodlingar. Ett antal humlesorter har odlats fram för att se vad som passar bäst för klimatet i Maryland.
Smak och arom är andra viktiga faktorer.
– Det räcker inte med att humlen växer framgångsrikt på fälten om den inte passar i öl, säger Bryan Butler till Fredrick News-Post.
24 olika humlesorter finns på testodlingen och det olika sorterna har onekligen gett varierande resultat.

Southern Cross var en av humlesorterna som gav en god smak, men den växte inte tillräckligt för att ge en skörd som motiverar en kommersiell odling.

Många faktorer att ta hänsyn till altså, men projektet rullar vidare. Kanske kan Flying Dog till slut brygga öl med betydligt mer lokal humle än i dag.
Läs hela artikeln här.