Klassiker bäst av nya ölen på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det är klassiska öl som dominerar när Systembolaget släpper nya öl igen på fredag. Jacob Hansson har provat alla ölen och här är hans favoriter.

På fredag är det dags för ett nytt släpp med exklusiva nyheter på Systembolaget. Vi kommer få återse klassiker i både ny och gammal skepnad men också stifta nya bekantskaper. En trio stabila pjäser bestående av Founders KBS, Sierra Nevada Bigfoot och Avery Uncle Jacob’s hör till de återkommande favoriterna. Fuller’s  släpper en nytolkning av sin klassiker ESB och vi får också en ny variant av Nynäshamns barley wine, Bötet, som legat på Oloroso-fat. Ett givet köp för den som gillar barley wine. Det kommer givetvis lite humlig öl också och bland dessa är det en glutenfri NEIPA från Mikkeller/Brill som sticker ut mest.

JACOB HANSSON

 

Alla nyheterna på fredag:

Mikkeller Organic Raspberry Berliner Weisse, 330 ml, 38,90 kr, 4,2 %, Berliner weisse

Börjar lovande med mycket färska hallon och en touch av yoghurt med en fint balanserad syra. Tyvärr slår en smörighet igenom efterhand.

STHLM Brewing Co. FläderSour, 330 ml, 35,00 kr, 4,4 %, Övrig syrlig öl

Flädern bidrar med fin blommighet och den typiska gröna stjälktonen som ofta kommer med fläder hålls på en minimal nivå. Fruktig syra med citrus och lite godisaktiga inslag. God.

Mikkeller Spontanyuzu, 375 ml, 87,00 kr, 7,7 %, Lambic – frukt och bär

Intensiv parfymig arom av yuzu med inslag av oljiga barr. Det blir lite mycket såpa över det hela för att vara bra.  

Lagunitas Dark Swan Sour Ale, 355 ml, 34,90 kr, 8,5 %, Övrig syrlig öl

Druvskal och lite trött humle i aromen. Fin fruktighet och syra smakmässigt men också kärva druvkärnor som gör helheten obalanserad.

STHLM Brewing Co. Fläder Saison, 330 ml, 27,00 kr, 6,2 %, Saison

Frisk saison med kryddiga toner och lätta inslag av fläder på en brödig bas. En fin våröl.

Mikkeller/Brill 10 yr Anniversary Gluten Free Hazy IPA, 330 ml, 39,90 kr, 6,7 %, India pale

ale (IPA)

Mycket bra NEIPA och den bästa glutenfria öl jag druckit. Den humliga fruktigheten får stöd av en mjuk och fyllig kropp, vilket glutenfria öl brukar sakna.

Amager/Trillium SigteBroad IPA, 330 ml, 29,90 kr, 6,8 %, India pale ale (IPA)

Tropisk frukt i aromen med en tydlig ton av aprikosmarmelad. Gott, men saknar lite frisk syrlig frukt för att vara riktigt bra.

Collective Art Hazy New England IPA, 473 ml, 37,10 kr, 6,1 %, India pale ale (IPA)

Bra NEIPA med en något högre beska än vad som är vanligt för stilen. Beskan gifter sig dock fint med de söta tropiska frukterna och ger ett gott helhetsintryck.

Fuller’s & Friends Rebirth, 330 ml, 27,90 kr, 6 %, Extra special bitter

Mjuka maltiga smaker med mörkt bröd och inslag av torkad frukt. Har inte druckit Fuller’s ESB på ett tag men upplever beskan i denna som något tydligare än i originalet.

Sierra Nevada Bigfoot, 355 ml, 40,90 kr, 9,6 %, Barley wine

Känns lite rundare och maltigare än förra årets version men det är fortfarande bra tryck i humlen. Tydlig beska med toner av citrus, gräs och barr kompletterar den söta basen med kola och bröd.

Nynäshamns Bötet Barley Wine Oloroso, 250 ml, 45,10 kr, 9,4 %, Barley wine

I mitt tycke den bästa av de fatlagrade versionerna av Bötet som släppts på Systembolaget. Söt utan att vara kletig med fint balanserade smaker av karamell, torkad frukt, kåda, ek och barr. Mycket gott.

Chimay Grande Reserve Oak Cognac, 750 ml, 209,00 kr, 10,5 %, Belgisk mörk ale

Fruktig med tydliga konjakstoner som kompletteras av lätta kryddiga toner och en maltig bas av kola och mörkt socker. Lite spretig så den kan nog må bra av att vila lite.

Dugges Plum Spices, 330 ml, 49,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

En imperial stout med plommon, kanel, muskotnöt, ingefära, och grönpepparkorn som är bryggd tillsammans med vinnarna av bästa öl under Beer Geek Madness 2017 i Polen. Mer spännande än god. Smakerna gifter sig inte utan det är väldigt sött och spritigt och påminner om Slivovitz

Founders KBS, 355 ml, 69,90 kr, 12,3 %, Imperial porter och stout

Ett kärt återseende av en klassiker. Massvis med rostat kaffe, mörk choklad, bourbon och balanserande karamelltoner. Alkoholen värmer lite mer än förra årets variant och eken är tydligare.

Evil Twin Even More Pecan Pie Jesus, 475 ml, 80,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout

Stor sötma initialt med en smörig nötighet som övergår i en sträv och torr avslutning. Lite för tvära kast i smakerna, vilket ger ett obalanserat intryck.

Avery Uncle Jacob’s, 355 ml, 124,90 kr, 15,9 %, Imperial porter och stout

Intensiv och fyllig men upplevs ändå balanserad med tanke på att alkoholhalten är 15,9 procent. Fin kombination av torkad frukt, mjölkchoklad, bourbon, lakrits, karamell och rågbröd. Mycket gott.

 

Ej med på provningen:

Brewdog Abstrakt 24, 375 ml, 129,90 kr, 12 %, Söt porter och stout

Anchor Coffee Porter, 355 ml, 24,90 kr, 6,7 %, Torr porter och stout