Fel öl på krogen blev starten för bryggeri

Det började med att Niklas Aronsson beställde fel öl på krogen. Nu driver han sitt eget surölsbryggeri tillsammans med Anna Claesson.

Det är det nystartade bryggeriet Fermenterarna som Niklas Aronsson och Anna Claesson driver. Nyligen sågs de på En Öl- o Whiskymässa och har fått en bra start för sitt företag.
Men allt började den där kvällen på krogen när Niklas Aronsson beställde en ale utan att ha en aning om att det var en syrlig sådan.
– Det var Dugges Tropic Thunder och jag tyckte att det var gott, jag fastnade direkt. Samtidigt kände jag att jag ville göra det här själv, säger han.
Det började med experimentbrygder i femliterskastruller och det var suröl som gällde redan från början.
Anna Claesson har länge varit intresserad av saker som jäser, hon driver restaurangen Kosters Trädgårdar och har i sitt yrke jobbat med sådana processer.
– Jag gillar fermentering generellt och har gjort det i mat med till exempel surkål. Vi har bryggt mycket tillsammans.

Till slut gick hembryggning över i företaget Fermenterarna i Strömstad och man skaffade ett lite större bryggverk.

– Vi är fortfarande väldigt små. Bryggverket är på 200 liter och vi har sju tankar. Just nu är målet att hinna med både restaurangen och bryggeriet, säger Claesson.
Deltagandet på En Öl- Whiskymässa blev ett stort steg framåt för duon. En försiktig inledning fick rejäl fart efter att man mött en massa människor på festivalen.
– Vi hade bara sålt 150 liter öl innan, men nu har det tagit en helt annan fart. Det känns som att vi vågar lite mer efter mässan också, säger Claesson.
Fermenterarna har bjudits in till flera event och nu är det svårt att hinna med att brygga öl i den takt som det finns efterfrågan.
– Det är en helt annan fart nu, säger Aronsson.

Resaurangen på Koster är förstås en given kund för bryggeriet, och dit gör man faktiskt det enda ölet som inte är surt.

– Vi skickar lite pilsner dit då och då, men den är bara för restaurangen, säger Aronsson.
Intresset går helt klart år rätt håll och givetvis finns det framtidsdrömmar för de båda bryggarna. Allt började med ett öl från Dugges och när man blickar framåt är det ett annat svenskt bryggeri som är förebilder.
– Vi skulle väldigt gärna en dag vilja ha det som Brekeriet som fatlagring av suröl. Men vi får skynda långsamt, vi har ju precis börjat, säger Claesson.