Professorn satsar på eget klosterbryggeri

Bildspel

Bild 1 av 2

Andreas Fejes är precis på väg att köra i gång sitt bryggeri.

Svenskt bryggeri. Men belgiska ölstilar och tydlig klosterkoppling. Så blir det när Andreas Fejes startar sitt bryggeri i Östergötland.

Fejes är Sveriges enda professor i vuxenpedagogik och jobbar med att forska inom svensk vuxenutbildning. Att lära sig saker som vuxen har han själv erfarenhet av när det gäller bryggning. Efter att ha varit hembryggare tar han nu steget till att satsa på ett eget bryggeri.

– Jag räknar 1 oktober som startdatum, nu är alla tillstånden klara och jag är redo att köra i gång, säger Fejes.

Han bor i Ljungsbro och bryggeriet heter Vreta Kloster Nanobryggeri. Klostret är Sveriges äldsta nunnekloster och där fanns verksamhet mellan 1100-talet och 1600-talet. Nu kommer inte Andreas Fejes att brygga precis vid klostret, utan i sitt garage, men klosterkopplingen kommer att finnas där både i logotype och i de öl som ska bryggas.

– Jag är ett belgofan. Jag kommer att ha en nunna med ett ölglas i handen som logga. De flesta andra har munkar så jag ville göra så. Jag kommer att brygga belgiska stilar som blond, dubbel och tripel, sedan får vi se om det går att sälja, säger Fejes.

Han siktar på att nå ut till restauranger runt om i Östergötland, men först blir det satsning på de ställen som ligger närmast.

Bryggverket är på 200 liter och det finns tre kyltankar på vardera 240 liter. Det ska räcka till en början tänker han. Som många andra började Andreas Fejes resan till ett eget bryggeri via att vara hembryggare. Cirka 50 bryggningar har det blivit de senaste 18 månaderna.

– Jag köpte Peter Eronsons bok om att brygga öl, men den blev stående ett tag. Sedan kom jag på en dag att jag hade boken och då började jag.

Nu har det lett till en satsning på eget bryggeri och snart är det premiär för östgötskt klosteröl.