Premiärdags för burk även hos Brekeriet

Fredrik, Christian och André Ek ser fram emot burkpremiären för Brekeriet. Foto: Privat.

Testerna har varit många. Men nu är Brekeriet redo för att släppa sina första öl på burk och premiären sker i Systembolagets fasta sortiment.

 

Det är ölet Tistron, som släpps på Systembolaget i dag, som blir det första på burk från Brekeriet.

– Det är ett stort steg för oss själva, vi har alltid tänkt att det är en flaskprodukt som vi producerar. Men utvecklingen generellt har snabbt gått mot mer burkar, säger André Ek, en av de tre bröderna som grundade bryggeriet.

Ölen kommer att efterjäsa på burk precis som den gjort på flaska, och där har man varit väldigt noggranna i förarbetet.

– Vi har sedan ett år tillbaka gjort olika prover för att se så att allt fungerar. En flaska kan hålla bättre tryck, men vi har skapat övertryck i burkar för att se och det har fungerat bra. Smakmässigt kommer det att bli ett lyft med burk, säger André Ek.

Flaskorna kommer dock inte att försvinna helt från bryggeriet. Det finns planer på vilka öl som ska ha vilken förpackning.

– Vild-serien blir kvar på flaska och de snabba produkterna som vi producerar kan dyka upp på både burk och flaska. Det har varit lite stiltje med det roliga ett tag när vi inte kommer ut alls på festivaler, men det här projektet har gett oss energi, säger Fredrik Ek.

Det var nära att Brekeriet köpte en burklina redan i fjol, men sedan kom pandemin och därför sköt man upp beslutet. Valet föll till slut på en maskin från företaget Wild Goose, som etablerar sig allt mer på den svenska marknaden. Anledningen till att det kan bli samma produkter på både burk och flaska framöver är att utvecklingen när det gäller burk kommit olika långt i olika länder.

– I Norge till exempel ligger dom lite efter när det gäller utvecklingen mot burk och där kan vi fortsätta längre med flaskor, säger André Ek.

Även lättölet Low & Slow släpps på burk nu och under våren kommer ölet Pink Passion att släppas på burk. Premiärölet Tistron är ett syrligt öl med svarta vinbär, som kommer att finnas på Systembolagets hyllor åtminstone under det kommande året.