Trångt på depåerna – lokala öl tas bort

Fredrik Arenander på Systembolaget meddelar att en liten del av de lokala ölen stoppas från depåerna hos Systembolaget. Foto: Montage/Systembolaget.

Systembolaget behöver mer plats på depåerna när de lokala ölen blir allt fler. Därför försvinner de minst efterfrågade lokala ölen från depåerna med start i höst.

 

Systembolagets satsning på det lokala och småskaliga sortimentet TSLS har blivit väldigt populärt bland bryggerier. Drygt 350 svenska bryggerier finns i dag på Systembolaget och de allra flesta säljer sin öl via TSLS.

I det sortimentet hamnar man i ett antal lokala butiker, men kan också välja att ha sina öl för beställning och då köper Systembolaget in ölen till depån. Men de öl som säljer sämst via depåerna ska nu plockas bort.

– Alla nya öl kan vara på depåerna, men efter tre månader gör vi en utvärdering. Det är ganska få öl som kommer att åka ut, det krävs ganska små volymer för att vara kvar, säger Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander.

Det nya systemet införs 1 juni och från 1 september börjar de minst säljande ölen att fasas ut.

Förändringen görs för att Systembolaget behöver mer plats på sina depåer, men också för att man vill slippa hälla ut öl som passerat bäst före-datum.

– Vi kan inte sälja gammal öl och har en regel om att vi köper in minst tre kollin vid varje tillfälle. Det kommer runt 250 nya öl varje månad och när vi började med TSLS trodde vi inte att vi skulle få det här problemet. Vi behöver mer plats på depåerna, säger Arenander.

Han bedömer att cirka 70-75 procent av de lokala ölen också hamnar på depåerna och alla som får godkänt för sina offerter till TSLS kan också ha sina öl på depåerna åtminstone de första tre månaderna. De flesta kommer även att vara kvar efter det, men de som säljer minst via depåerna kommer alltså att plockas bort.