Premiär för Rockets öl med Surtanten

Jenny Neikell och Kim Agersten har samarbetat och skapat ett öl med koji. Foto: Privat.

Produkterna är olika men tillvägagångssättet ganska likt. I helgen är det premiär för samarbetet mellan Rocket Brewing och Surtanten.

Bryggeriets grundare Kim Agersten och Jenny Neikell, kvinnan bakom Surtanten, hade pratat om samarbeten under en längre tid, och nu är tiden för ett samarbete mogen.

– Så länge jag hade Surfabriken gick det inte. Nu har jag äntligen tid för kreativa projekt och samarbeten och det känns sjukt kul att släppa den här ölen, säger Jenny.

Ölet man gjort tillsammans har fått namnet Koji. Det är en imperial stout där man jobbat med just koji, som är korn som inokulerats med svampen Aspergillus oryzae.

Det ger en fruktig doft, lite som banan och mogen melon, och smakar sött med mustiga drag av svamp och umami, och ska ge ölet en egen speciell smak.

– Jag och Jenny stod och snackade fermentering en dag och konstaterade att processen för kornmältning och kojifermentering påminner om varandra. Det handlar om enzymer som bryter ner stärkelsen i korn till sockerarter. Därifrån var steget inte långt till att bestämma att vi skulle brygga en kojiöl ihop, säger Kim Agersten.

Ölet har premiär på lördag på de tre barerna Taproom, Brewdog och Syltan i Malmö. Men det kommer också att finnas med på ölfestivalen Mitt Öl i Malmö på lördag.

1 april kommer även ölet på Systembolaget och det här ölet är det första av flera samarbeten som ska göras framöver.

Jenny ”Surtanten” Neikell är föreläsare och författare till två internationellt prisbelönta böcker om fermentering. Jenny har tidigare producerat fermenterade grönsaker under namnet Surtantens syrade.