Rocket tar bakterier och cider till hjälp

Kim Agersten tillsammans med killarna från Fruktstereo. Foto: Privatbild

Det blir inte öl och det blir inte cider, utan nåt mitt emellan när Rocket Brewing, Fruktstereo och Malmös bakterier slår ihop sina kompetenser.

Rocket Brewing och Fruktstereo i Malmö är både vänner och grannar. De har gjort flera samarbeten tidigare, men nu har de formaliserat det i ett nytt varumärke: Fruktrocket.

– Vi lärde känna dem på Fruktstereo för tre år sen, hängde med dem och gjorde collabs. Vi pratade mycket om vad vill ville göra i framtiden med våra produkter. De första idéerna kom för två år sen och mitten av pandemin beslutade vi att vi ville göra det här tillsammans.

Fruktstereo är inget bryggeri utan ägnar sig mest år cider och andra fruktdrycker. Tanken med Fruktrocket är att blanda vört med äpplejuice eller cider från Fruktstereo för att sen spontanjäsa blandningen.

– Fruktstereo har spontanjäst vin i fem år, så det finns gott om bakterier hos dem, säger Kim Agersten på Rocket Brewing.

Faktum är att de första tre produkterna under det nya varumärket redan är färdiga: Gul, med en bas av päron, Grön med äpple och Röd, som är en blandning av bär och frukt.

– De har lagrats på flaska i fyra månader nu och vi kommer att börja sälja dem Gul och Grön till krogar och restauranger på torsdag, säger Kim.

Senare kommer man även att försöka få in dryckerna på Systembolaget.

Första batcherna är på 2000 liter och tanken är att inte göra mer per år.

– Vi har en lekfull approach till det. Vi gör en batch av varje per år eller så kanske vi gör nåt annat. Vi försöker inte att passa in i olika stilar utan vill göra nåt som är roligt och som vi gillar själva. Och nu hoppas vi att andra ska göra det också.

Det finns en dryckestyp som heter graf, som har mycket gemensamt med det som Fruktrocket producerar, men Kim vill inte kategorisera.

– Jag vet att det finns fler som gör något liknande. Vi skulle inte göra öl med frukt eller cider med öl, utan försöka ge det sitt eget liv och sin egen identitet. Det är också därför vi inte vill sätta stil.

– För oss är naturvin och spontant fermenterat öl inte långt ifrån varandra. Det är spännande att bygga broar mellan de två och inte minst med vinfolket och ölfolket

Smaken på Fruktrocket är enligt Kim en del från öl och den del från cider.

– Det är inte cider och inte suröl utan nåt mitt emellan. Kropp och munkänsla kommer från ölen och aciditet och friskhet från frukten.