Stängd butik stoppar småbryggares ölsälj

Joel Carlsson på Rocket Brewing hoppas på en lösning för att de ska kunna sälja alla sina öl i någon butik hos Systembolaget. Foto: Montage.

Systembolagets butik vid Entré i Malmö håller stängt. För två lokala bryggerier innebär det i princip helt stopp för deras öl i butik.

Det var i onsdags som Beernews berättade om att Systembolagets butik vid Entrè i Malmö fick stänga på grund av sjukdomar i corona-tider.

Det är i dagsläget den enda av Systembolagets cirka 450 butiker som hålls stängd, så för kunder som vill ha brett spridda butiker är detta inget större problem. Men för Rocket Brewing och Hasse Fasan är stängningen ett hårt slag.

– Vi har tio öl i den butiken och när detta händer ovanpå allt annat är det maximal otur, säger Joel Carlsson på Rocket Brewing.

Länge var Entrè den enda platsen där Malmöbryggeriet hade sina öl. Men sedan en tid tillbaka finns några produkter även i butiken vid gallerian Hansa.

– Det är positivt, men det är tufft när butiken med flest öl är stängd, säger Carlsson.

Systembolaget har meddelat att man ska kontakta butikerna i Malmö på måndag för att se om man kan hitta en lösning. Samtidigt meddelar presstjänsten att planen är att öppna Entrè-butiken igen på tisdag.

Med tanke på att fler butiker kan tvingas att stänga framöver, vill säkert lokala bryggerier veta vad som gäller. För större bryggerier är en stängd butik ett ganska litet problem. Men för de minsta bryggerierna med försäljning i få butiker kan en stängning påverka mycket, inte minst när försäljningen till barer och restauranger minskat rejält den senaste månaden.