Nya chefredaktören ska utveckla tidningen

Pelle Skogberg tar med sig 20 års erfarenheter som journalist in i jobbet som chefredaktör på tidningen Hembryggaren. Foto: Privatbild

SHBF:s tidning Hembryggaren har fått en ny chefredaktör och en av de saker han vill göra är att göra just SHBF synligare.

Pelle Skogberg har gjort snabb karriär i föreningen. Förra hösten blev han medlem och mindre än ett år senare är han nu chefredaktör för Svenska Hembryggareföreningens tidning Hembryggaren.

– När jag fick hem första numret såg jag att de sökte både skribenter och chefredaktör. Och eftersom jag har tidningsbakgrund sökte jag. Det ska bli kul att göra tidning igen, det var några år sen jag höll på med det, säger Pelle som till vardags numera jobbar som mediestrateg för Centern på riksdagskansliet.

Hembryggare har han varit sen sex år, ett intresse som han säger legat och puttrat.

– Men sen förra året plockade jag upp det. Jag har blivit äldre och har mer fritid, så jag började brygga på allvar och gick igenom tekniken för att försöka lära mig processen.

Tidningen Hembryggaren utkommer fyra gånger per år. Foto: Peter Lindh

I höstas gick han alltså med i SHBF också, mycket för att han är en föreningsmänniska.

– Jag gillar det ideella samhället, vi behöver hjälpas åt. Sen lär man sig mycket i en förening så det blir en win-win. När jag såg att de såg att de sökte chefredaktör tänkte jag att det kan vara min chans att bidra i föreningsarbetet – genom att göra nåt som jag kan. Eftersom jag inte är jättebra på att göra öl än jag bidra med tidningsmakande, säger Pelle, som kommer att lägga sammanlagt två tre arbetsdagar i månaden på tidningen.

Pelle Skogberg tar med sig lång erfarenhet från tidningsvärlden till det nya jobbet som chefredaktör för Hembryggaren.

– Jag är journalist i botten och och har jobbat 20 år på tidningen Barometern. Där har jag haft många olika positioner som lokal- och nyhetsreporter, ungdomsredaktör och webbredaktör. Sista tiden jobbade jag som nyhetschef och kommunreporter.

Pelle säger att han vill förändra en del på tidningen. På kort sikt gäller det tidningens roll som SHBH:s husorgan.

– De nummer jag har läst har inte haft någon tydlig koppling till SHBF och jag vill göra föreningen synligare med mer information om SHBF, om styrelsen och kontaktvägar. Det har varit svårt de senaste åren eftersom det inte gått att ha några ölträffar, mycket bygger träffar och utbildningar och där har vi tappat en del på grund av pandemin. Men det kommer ändras snart, redan i nästa nummer har vi med tre ölträffar.

– Det är vad jag vill börja med, på längre sikt finns det annat att göra, men det har inte riktigt landat än. Det är en demokratisk redaktion så jag föra en diskussion med den och styrelsen för att utveckla tidningen.