Nysatsning på öl i spännande lokaler

Bildspel

Bild 1 av 8

Det nya bryggeriet är uppbyggt i flera våningar. Adam Strömberg har precis byggt de första batcherna.

Nu satsas det rejält på ölproduktion i Trollhättan. Beernews var på plats när det bryggdes för andra gången på den nya utrustningen.

Redan i höstas berättade vi om den offensiva satsningen vid kraftstationen i Trollhättan. Den en gång ganska nedgångna bygganden har fått nytt liv och flera företag har sin verksamhet där. Nu finns även Strömmarns Mikrobryggeri på plats.

– Det ska bli ganska blandat med ölstilar, allt från lager till stout. Ganska mycket lager faktiskt och då gärna ganska humlat. I dag brygger vi en india pale lager till exempel, säger Adam Strömberg.

Bryggeriet är onekligen en upplevelse bara att se inne i den gamla tegelbyggnaden. En egen våning har skapats för bryggverket och det gäller att inte ha anlag för höjdskräck när man snabbt ska ta sig mellan våningarna.

– Jag kände det lite i början men vande mig ganska snabbt, säger Strömberg.

Tillsammans med Hans Aderum och Per Söresand Sigström äger han bryggeriet där man installerat ett bryggverk på 2000 liter och tre tankar i samma storlek. Där finns också två 1000-literstankar och en flaskningslina som man köpt från Rådanäs.

– Vi ska kunna brygga runt 90 000 liter som det ser ut nu och vi kan ta in mer tankar. Vi hoppas och tror att det finns en efterfrågan i närområdet, men vill också in på Systembolaget, säger Hans Aderum.

Bryggerisatsningen för Strömmarns började för ungefär ett år sedan, men då var det i betydligt mindre skala hemma i Adam Strömbergs källare.

– Planerna tog fart när vi träffade Adam. Vi pratade om att vi ville ha ett bryggeri när vi gjorde i ordning lokalerna, säger Aderum.

Även om det förstås kommer krävas en del inkörningstid, så är i alla fall produktionen i gång nu. Pysslet med att få bryggverket på plats var nu värt tiden när man fått en bryggerilokala som känns helt unik.

– Det fanns en gammal vinsch i taket som godkänd att använda och det var precis att bryggverket fick plats där. Vi har fått göra någon speciallösning för att klara allt, säger Adam Strömberg.

Han kommer at jobba heltid med bryggeriet och de andra delägarna har avsatt tid för att hjälpa till i början.

– Vi behöver vara tre när vi buteljerar och det är bra om vi kan vara två när vi brygger också. Vi tittar lite på att anställa någon, men nu i början kör vi så här och då ser vi hur behovet är, säger Strömberg.

En bar finns också i bryggeriet och tanken är att ha lite provningar när produktionen känns stabil.