Poppels utvecklar ny teknik för humle

Mer arom och mer smak från samma mängd humle. Nu söker Poppels patent för den uppfinning som tagits fram av huvudbryggaren Daniel Granath.

Uppfinningen kallas för Hop Ignitor, och bryggeriets vd Mats Wahlström vill inte gå in i detalj på hur uppfinningen ser ut, även om man nu väljer att berätta om den.

– Det är en väldigt lång process att söka patent och humle är verkligen en het fråga just nu, säger han.

Denna Hop Ignitor ska alltså göra att det blir mer smak och doft från den humle som används. Ett alternativ till det är förstås att få fram samma smaker som i dag med en mindre mängd humle.

– Vår APA till exempel har ju en inarbetad smak. Där skulle det gå åt mindre humle, säger Wahlström.

På onsdag släpps Poppels New England IPA i det lokala sortimentet på Systembolaget. Det blir det första ölet som gjorts med den nya tekniken.

– Vi är förstås nöjda med att vår öl blir bättre och vi vill visa att vi ligger i framkant på många olika sätt, säger Wahlström.

Daniel Granath är alltså mannen bakom lösningen, och han är förväntansfull inför att det första ölet kommer ut på marknaden.

– Vår nya innovativa bryggteknik möjliggör en effektivare överföring av smakerna från humlen till ölen. Vi kan därmed använda mindre mängd humle i cåra existerande öl samtidigt som vi behåller samma smakupplevelse, säger han.

Efter New England IPA:n kommer även en Trippel-IPA som gjorts på samma sätt.

– Det är såklart både lite nervöst och pirrigt när vi nu släpper våra första öl där vi använt en ny bryggteknik, men vi har grundligt utvärderat effekterna och jag tycker att vi har lyckats skapa en stark och tydlig humleton, säger Granath.