Poppels hoppas på ny rekordinsamling

I fjol fick man i hop 900 liter bär från 400 olika personer. I år är målet för Poppels att slå det rekordet.

Poppels årliga vinbärsöl är Öl-Sveriges största crowd sourcing-projekt. Snart är det dags för årets turné och det blir stopp på hela 18 olika platser i landet. Nya städer för i år är Uppsala och Umeå.

– Det har blivit en ganska stor apparat för oss och vi är väldigt tacksamma för att så många ställer upp och skänker bär, säger Poppels vd Mats Wahlström.

Man använder sig av kylbilar via ett samarbete med mat.se för att ta hand om bären, och på samtliga platser sker insamlingen hos Bishops Arms. I en dryg vecka är Poppels ute och samlar in bär. I år är det såväl röda som svarta vinbär som gäller.

2014 inleddes projektet med en liten miniturné i Göteborg. De två senaste åren har man sedan varit runt i landet för att samla in bären. Det första året gjorde man ölet på röda vinbär och det andra året på svarta. I fjol var första gången som man använde båda bären i sitt öl.

– Vi får en fantastisk syra av de röda vinbären och de svarta vinbären ger lite mer av bärsmaken vi vill ha. Det blev väldigt bra i fjol så vi håller fast vid det, säger Wahlström.

15 augusti inleds turnén. I fjol blev det totalt 6000 flaskor öl och målet är att kunna göra ännu mer vinbärsöl i år.

– Vi hoppas att det ska kunna öka, vi är tacksamma för varje bär vi får. Vi får höra så många roliga historier kring bären, i fjol var det någon som snattat bären och kom sedan till oss, berättar Wahlström.

I november kommer ölet att släppas på Systembolaget och dessutom kommer en del att gå på export. Några fat blir det också för den svenska marknaden.

– Hela bryggeriet är engagerat i det här och vi tycker att det är jättekul, säger Wahlström.

Poppels kommer att vara på plats 17.00-20.00 på respektive plats. Här är hela turnéplanen:

Tisdag 15/8: Skövde, Växjö, Luleå, Göteborg (Avenyn)
Onsdag 16/8: Helsingborg (Mollberg), Karlstad, Umeå, Karlstad

Torsdag 17/8: Malmö (Plaza), Örebro, Sundsvall, Göteborg (Västra Hamngatan)

Tisdag 22/8: Norrköping, Jönköping
Onsdag 23/8: Västerås, Borås
Torsdag 24/8: Stockholm (Folkungagatan), Göteborg (Järntorget), Uppsala