Tuffare komma in i lokala sortimentet

Såväl utländska bryggerier som bryggare utan eget bryggeri får det tuffare på Systembolaget. 1 september skärps reglerna för det lokala sortimentet.

Reglerna förtydligas på förekommen anledning, bland annat på grund av att kunder har reagerat negativt på en del produkter.
– Det finns produkter i vårt lokala sortiment som inte uppfattas som lokala. Vi vill inte bidra till att urholka begreppet lokalproducerat, säger Systembolagets Staffan Adin, ansvarig för ölinköp.
Utländska bryggeriers öl kommer inte alls att finnas kvar i det lokala sortimentet, som går under benämningen TSLS. I vintras släpptes Evil Twin Imperial Biscotti Break lokalt på Systembolag i Göteborgstrakten, eftersom ölet hade bryggts hos Poppels.
Men så ska det inte gå att göra framöver.
– Vi har fått flera liknande förfrågningar efter att det ölet släppts och vi vill inte ha amerikanska öl i vårt lokala sortiment. Det här är positivt för de bryggerier som är lokala, säger Adin.
Även för bryggerier utan eget bryggeri blir det svårare att ta sig in i TSLS. Systembolaget kommer att bli tuffare och kräva att det finns ett eget bryggeri eller en lokal förankring för att släppa igenom produkten.

– Du bör ha ett eget bryggeri. Dessutom ska ölet bryggas lokalt, vi har haft situationer med öl som bryggts långt från den plats där bryggeriet finns. Då är det inte lokalt, säger Adin.

Han påpekar att man tänker ta en diskussion med varje bryggeri och att det i slutändan är ganska få bryggerier som kommer att åka ut från de lokala hyllorna på grund av detta.
– Vi har över 200 svenska bryggerier i vårt sortiment och det är ganska få av dom som ägnar sig åt legobryggning. Det blir alltid gränsdragningar och vi kommer att få avgöra från fall till fall, säger Adin.
Han säger också att det inte blir rent på hyllorna direkt 1 september, utan de avtal som ingåtts kommer att gälla.
Adin kan också konstatera att det kommer in offerter till Systembolaget som innehåller direkta osanningar.
– Det har förekommit och då åker man ut. Vi kan heller inte ta emot hur små kvantiteter som helst. Vi har fått offerter på 25 liter och då blir det ju tomt på hyllan direkt, säger han.