Pionjärerna som har sitt eget arbetssätt

De var pionjärer när det gäller modern humlig öl i London och många har följt i deras spår. The Kernel visade vägen för många och fortsätter att hitta sina egna vägar.

Med cirka 20 olika öl på Brewers Beer Bars olika barer i gjorde The Kernel i torsdags ett besök i Göteborg. Beernews träffade Emma Mcintosh som jobbat på bryggeriet i fem år nu.

– Just nu är vi i en fas när vi utvecklar och förbättrar vår utrustning. Nästa vår ska vi installera en ny flaskningsmaskin, säger Mcintosh.

I dag är The Kernel etablerat bland ölintresserade, men precis som de flesta andra verksamheter började det i liten skala. Evin O’Riordain grundade bryggeriet 2009 när han tog steget från att hembrygga.

Med inspiration från USA blev han först i London med att brygga modern humlig öl och det blev snabbt populärt bland ölälskarna. The Kernel visade vägen för många andra som satsade på bryggeriverksamhet, både Bermondsey och i övriga London.

Varje lördag hade man öppet vid bryggeriet och det fanns möjlighet att både köpa öl och att dricka ölen på plats. Efter hand kom bryggerier som Brew By Numbers och Partizan i samma område och det blev populärt att promenera mellan de olika bryggerierna. Den promenaden går i dag i bland under namnet Bermondsey Beer Mile.

Men faktiskt blev det för populärt. Grannbutikerna uppskattade inte att ha berusade och högljudda människor där på lördagsförmiddagen, och även The Kernel själva tröttnade på allt stök. Numera kan du bara köpa flaskor på bryggeriet, inte dricka dom på plats.

– Jag jobbade på lördagarna och det var kul. Men det blev väldigt mycket folk, säger Emma Mcintosh.

The Kernel är unikt med sitt sätt att hantera de anställda. Varke person har visserligen en huvudsaklig uppgift, men man roterar också så att i princip alla gör allt på bryggeriet. Emma McIntosh jobbar mest med kundkontakter och paketering, men hamnar med jämna mellanrum även vid bryggverket.

– Det är kul att jobba så. Det finns en grov plan för vilken typ av öl som ska bryggas, men sedan får vi själva välja humlekombinationer. Det är därför det finns så många olika pale ales och india pale ales från oss, berättar hon.

Arbetsrotationen gör att de anställda får jobba i tätt samarbete med alla andra och det ger dessutom en insyn i hur hela företaget fungerar.

– Evin är den som bestämmer, men saker bollas med oss andra innan det tas beslut. Jag gillar det, säger Mcintosh.

Satsningen på en tap take over i Göteborg kan vara en del i att skicka mer öl till Sverige. Allt handlar om kapacitet. Den största delen av Kernels produktion säljs på hemmaplan, men export är intressant. Någon flytt eller större kapacitetsökning ska det däremot inte bli, även om efterfrågan är stor.

Bryggeriet har flyttat en gång, men ligger fortfarande kvar i de valv som finns under tågspåren som går genom Bermondsey i sydöstra London.

– Vi kommer att stanna där vi är, vi är en del av den communityn. Däremot kan det kanse bli lite nya tankar framöver.