Pionjärer i San Diego firar 30 bryggarår

I dag finns över 130 bryggerier i San Diego. Allra först av dom var Karl Strauss. Snart väntar 30-årsjubileum för pionjärerna.

Det var 2 februari 1989 som dörrarna öppnades till Karl Strauss Old Columbia Brewery and Grill för första gången. Då fanns tre öl på fatlistan, Amber Lager, Gaslamp Gold som var en golden ale, och Downtown After Dark som var en brown ale.

Ingen visste då vilket paradis San Diego skulle bli för såväl bryggare som öldrickare.

Chris Cramer och Matt Rattner var rumskamrater på college och de smidde planer för att göra något tillsammans efter utbildningen. Cramer var först klar med utbildningen och valde då att resa runt i 50 olika länder under sex månader.

– Jag samlade ideer för att se vilket typ av företag vi skulle starta. Jag hade säkert 100 olika planer, säger han till San Diego Reader.

Första tanken på att starta ett bryggeri fick Cramer i väsrta Australien, där han besökte puben Sail and Anchor i Freemantle och där drack han öl som gav riktig inspiration.

Väl hemma började man att smida planer, och det visade sig att Cramer hade en farbror som jobbat med öl hos Pabst i 40 år. Hans namn var Karl Strauss.

På en släktfest pratade Cramer med Strauss, och den sistnämnde var inte svårövertalad. Så började den resan som under 30 år utvecklats rejält.

I dag finns Karl Strauss på elva olika platser i Kalifornien och har över 1000 anställda. Bryggeriet är nummer 41 i storlek i USA och där klättrar man snabbt.

I början av februari ska det firas på de olika barerna, och efter 30 år tittar man fortfarande framåt.

– Vi vill bygga ett företag som finns i minst 100 år, säger Cramer.