Peter längtar efter första fotbollsguldet

Peter Bronsman är ordförande i Kopparbegs/Göteborgs FC som i helgen kan ta sitt första allsvenska guld. Foto: Ronny Karlsson.

Öl och cider är viktigt men inte allt för Peter Bronsman. Fotboll är också en passion och i helgen kan hans Kopparberg/Göteborgs FC vinna damallsvenskan.

Bryggeriet Kopparbergs startade Bronsman under 1990-talet och genom åren har man blivit ett av Sveriges största bryggerier. Men vid sidan av det har han följt damfotboll med samma intresse. I slutet av 90-talet började samarbetet där bryggeriet varit en stor sponsor för Kopparbergs/Göteborgs FC och sedan 2004 har han varit ordförande i föreningen.

– Vi började som sponsorer och hjälpte till på olika sätt även om det förstås också fanns en baktanke med varumärket. Det är kul att vi har kunnat göra skillnad, säger han.

Sakta men säkert har laget blivit bättre och bättre, och de senaste säsongerna har man slagits i toppen av damallsvenskan. Kommande helg kan man ta sitt första SM-guld, om det blir seger i bortamatchen mot Linköpings FC.

– Det är klart att det blir spännande, men jag blir sällan nervös. Det är mycket som ska ramla på plats för att det ska bli ett guld och det går inte bara att beställa ett guld även om vi har satsat. Men nu är vi nära, säger Bronsman.

Om man inte säkrar guldet i helgen kommer en ny chans i den sista omgången, där Vittsjö står för motståndet.

Det är förstås lätt att tänka sig att ett SM-guld ska firas med ett rejält party där öl och cider från Kopparbergs finns i centrum. Men i dessa tider är det oklart hur ett firande ska gå till.

– I vanliga fall hade det varit stor fest vid Götaplatsen, men nu får vi se. Man måste ha respekt för pandemin, den är viktigare än fotboll, säger Bronsman.

Han är glad över att damfotbollen gått framåt och att stöttningen blivit bättre, även om han fortfarande tycker att det finns mer att göra. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter har Bronsman och hans bryggeri satsat uppemot 100 miljoner kronor genom åren på fotbollsklubben som nu är en match från det guld man länge längtat efter. Fyra gånger har laget blivit tvåa, kanske är det nu dags att ta steget upp.

Då blir det jubel från Peter Bronsman, som haft fotbollen nära sitt hjärta genom hela livet.

– Jag har alltid gillar engelsk fotboll och mitt lag har alltid vart Arsenal, men jag gillar nästan all idrott.

På lördag 15.00 startar matchen mot Linköping och strax efter 16.45 vet vi om det blivit ett guld, eller om det blir en veckas väntan till.

– Vinner vi är det klart att vi vill fira. Men vi ska inte bryta några regelverk, säger Bronsman.