Chockhöjd skatt ett hot mot bryggerier

En höjd ölskatt kan slå hårt mot bryggerier i Oregon. Foto: Pixabay.

Corona och nedstängningar är inte de enda problemen för bryggerier i Oregon. Nu vill myndigheterna dessutom chockhöja ölskatten.

Oregon har precis som övriga USA drabbats hårt av corona, och bryggerierna har lidit av att tvingas ha stängda taprooms och att försäljningen gått ned.

Nu vill myndigheterna i delstaten dessutom höja skatten. Och det rejält.

Det handlar nämligen om en ny nivå som är över åtta gånger högre än i dag som diskuteras.

– Vår delstats hälsosystem har ett för hårt tryck på sig, får för lite pengar och är orättvist. Samtidigt skapar alkoholen kostnader som vi kan undvika, menar OHA, Oregon Health Authority.

I dag betalas en ölskatt på 2,60 dollar för en barrel (117 liter). Enligt förslaget skulle den nya skatten landa på hela 23,40 dollar. Det skulle förstås leda till högre ölpriser för konsumenterna, men också kanske lägre marginaler för producenterna.

– När bryggeripubar, restauranger och barer beordrades att stänga förstördes våra affärer över en natt. Deschutes förlorade 45 procent av sina intäkter på en vecka och det finns fortfarande begränsningar för antalet platser och marginalerna är små. Vi har inte råd med en skattehöjning, säger Michael LaLonde, VD för Deschutes Brewery.