Christoffer vill brygga som Stigbergets

Christoffer Samuelsson, hembryggare. Foto: Privat

Veckans hembryggare heter Christoffer Samuelsson och helst av allt skulle han vilja brygga en öl som smakar som New & Improved.

Namn: Christoffer Samuelsson, @gbghomebrewed på Instagram

Ort: Göteborg

Ålder: 27 år

Hembryggare sedan: 2018

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Det var genom en kompis som har ett otroligt ölintresse och som brygger mycket hemma. Varje gång vi sågs tjatade han på mig att jag också skulle börja brygga. Julen 2017 så fick jag ett bryggkit och ett recept på en Brown ale i julklapp. I samma veva som första ölet bryggdes så hade jag börjat plugga och i klassen var det ett par stycken som också bryggde så vi började byta idéer, elda på varandra och brygga tillsammans.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Blir nog ungefär 8-10 timmar i veckan på allt vad hembryggning innebär med bryggning, fatning eller flaskning och städ. Brukar oftast bli på vardagarna efter jobbet, har varit permitterad en del under året med så då har man haft ännu mer tid att lägga på sin hobby!

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att finna plats i lägenheten för alla bryggprylar som samlat på sig.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Hade kommit över ett parti med riktigt bra humle i somras efter att ha hjälpt till på ett bryggeri och bryggde då en IPA som jag torrhumlade med Citra & Ekuanot, den blev riktigt bra! Det var riktigt bra tryck i humlen och munkänslan var fyllig och fräsch.

– Även en Brown Ale som jag bryggde till jul förra året blev väldigt god. Fyllig, mörk och mustig perfekt för de kalla vinterkvällarna.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Är en humlefantast och älskar en bra IPA! Här i Göteborg finns det ju många bra bryggerier som brygger fantastisk IPA. Stigbergets New & Improved har varit en kär favorit från start och att kunna brygga och få ha den som husöl hade varit fantastiskt!

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Har funderat och drömt en hel del om det såklart men att start ett eget bryggeri och försöka sticka ut känns otroligt svårt, marknaden känns mättad. Däremot finns det ambitioner och drömmar om att jobba på ett redan etablerat bryggeri och upptäcka den världen!

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Testa dig fram och våga experimentera, man lär sig av sina misstag. För anteckningar när du brygger för att enkelt kunna gå tillbaka och titta vad man gjorde förra gången. Min bästa investering för mitt hembryggeri var fatanläggning och jäs-kyl, det gjorde en stor skillnad på slutprodukten!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Det var nog i våras, min andra bryggning på mitt nya bryggverk. Hade lyckats montera bottenplattan i maltkorgen upp och ner på, så när jag lyfte upp 6 kg blöt malt så brast bottnen och det skvätte klibbig vört över hela köket. Fick skopa upp all malt från kitteln med soppslev, tömma och rengöra bryggverket innan jag kunde fortsätta. Det var svettigt men det blev öl av det med till slut!

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Svår! Sitta på en bra bar och få in en bra öl kan vara riktigt gött. Sitta hemma och dricka riktigt bra öl är också gött. Måste svara båda!

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot