Dyrt köpa tillbaka ölburkar från 30-talet

De två ölburkarna har fortfarande öl i sig och bedöms vara i bra skick. Foto: Privat.

Två ölburkar för 27 500 kronor. Så mycket betalade ett bryggeri nyligen för att köpa tillbaka två av de burkar som de själva tillverkat 1936.

Burkarna fylldes med öl av walesiska bryggeriet Felinfoel Brewery under åren före andra världskriget och har överlevt såväl världskrig som andra utmaningar. Burkarna, som är fyllda med öl, såldes nyligen på en auktion i London och köparen betalade drygt 27 500 kronor för de två burkarna.

Beernews berättade tidigare i år om en svensk burk som såldes för 26 000 kronor. Den gången handlade det om en tom burk.

Köpare av de walesiska burkarna? Ja det var faktiskt bryggeriet själva, som gärna ville ha burkarna att visa upp för besökare.

De båda burkarna tros vara de äldsta utanför USA som bevarats. Ölet, som är en pale ale, ska under andra världskriget ha skickats bland annat till Afrika för att ge njutning till soldater.

Samma typ av burkar har sålts tidigare på auktion till lägre priser, och även då har det varit bryggeriet själva som varit köpare.

Formen på burkarna gjorde att de inte kunde staplas lika smidigt som dagens burkar, och det krävdes fortfarande en kapsylöppnare för att öppna burkarna. På insidan användes ett vax som skulle hindra ölet att reagera med plåten och bli dåligt.