26 000 kronor – för en tom ölburk

26 000 kronor. För en tom ölburk. Ja, så mycket betalades det nyligen för en Carnegie Halvtorr Porter.

Burksamlarna är passionerade människor som har stenkoll på vilka burkar man bör ha i samlingen. Därför tog det fart ordentligt när det nyligen såldes en burk Carnegie Halvtorr Porter från tidigt 60-tal på Tradera.

26 500 kronor stannade budgivningen på. Utropspriset var 10 000 kronor, men det tog alltså ordentligt fart och till slut var det två budgivare som höjde priset rejält.

– Den burken har alltid varit dyr men jag har aldrig sett den bli så dyr på en auktion. Däremot vet jag att sådana burkar sålts dyrare mellan samlare, säger Anders Söderberg.

Göteborgaren är själv en hängiven samlare, men han var inte med i denna budgivning.

Burken med denna öl gjordes bara under en kort period och vissa hävdar att det bara gjordes testbatcher på burk. Anders Söderberg uppskattar att det finns cirka 20 sådana burkar kvar bland samlare, och den är något av burksamlarnas vita val.

– Det finns burkar som är ännu mer ovanliga, men de har inte samma värde som den här. Det är något speciellt med den.

Kanske är det värt att kolla lite extra om du vet att det finns gamla tomburkar någonstans hemma eller hos någon äldre släkting. Vissa burkar är nämligen värda bra mycket mer än bara pantvärdet. Det kan man se av den här auktionen.