White Labs satsar på ekologisk jäst

Nu kommer det ekologisk jäst som kan göra bryggeriernas öl helt ekologiska. Bakom projektet står White Labs som har premiärfest i Köpenhamn på fredag.

Det är i Köpenhamn som White Labs jobbar fram inte mindre än 25 olika stammar med färsk ekologisk jäst.

– Vi är banbrytande med den här jästen, säger Martin Ficks på White Labs.

Ficks hamnade i Köpenhamn när han blev barchef på Warpigs, men nu är det enbart jobb på White Labs som gäller.

Enligt regler både inom EU och i USA ska ekologiskt öl göras på ekologisk jäst. Men många bryggerier har i dag undantag för jästen när de producerar ekologiska öl. Det har helt enkelt inte funnits sådan jäst att få tag på. Men nu ändras det och ansvarig för projektet har Troels Prahl varit.

– Vi hoppas att alla som vill göra helt ekologisk öl ska köpa vår jäst. Nu ska vi bygga upp våra lager och jästen börjar att säljas om ett par veckor, säger Ficks.

På fredag är det premiärfest för den nya jästen hos White Labs vid Kastrup i Köpenhamn. Då presenteras fyra öl som bryggts med den nya jästen och tre svenska bryggerier är inblandade. Poppels, Sigtuna och Stockholm Brewing har bryggt varsitt öl, och dessutom har brittiska Black Isle gjort ett öl.

– Vi har stora förhoppningar på den här jästen och tror absolut att den blir en succé. Nu fokuserar vi på Europamarknaden för det är här som intresset för ekologiskt är störst. Här vill nog alla ta sitt ansvar när det gäller klimatpåverkan, säger Ficks.

Han berättar att det finns ett väldigt litet företag som producerar fyra olika stammar ekologisk jäst i USA, men den produktionen är väldigt liten. Nu blir den ekologiska jästen jäst tillgänglig på ett helt annat sätt i Europa.

Den ekologiska jästen kommer att vara något dyrare än den vanliga jästen, men ekonomin har inte varit avgörande i det här projektet.

– Målet har inte varit att tjäna pengar, utan att göra något som kan bidra till en bättre miljö, säger Ficks.