Hyllie testade ny jäst i collab med danskar

Johan Lagerkrantz till vänster, här med Michael Nathhorst. Foto: Erik Frithiof

Hyllie Bryggeri i Malmö har haft White Labs, grannarna från andra sidan sundet, på besök.

White Labs är en av de större jästtillverkarna och förra veckan åkte ett gäng från Köpenhamn till Hyllie för en collab.

Collab i det här fallet betydde i princip att de kom över bron med en ny jästblandning. Det var Johan Lagercrantz på Hyllie som stod för recept och bryggning.

– Vi köper en del av vår jäst från dem och har lärt känna varandra, så kom det upp för nåt halvår sen att vi skulle göra nåt tillsammans. De hade en jästblandning som de lanserat nyligen som passade bra ihop med en öl som vi ville göra, säger han.

Jästblandningen, som kallas Best Coast Juicy Hazy Ale Yeast Blend, ska ta det bästa från amerikansk öst- och västkust och förena dem. Men ölet som bryggdes på Hyllie blir ändå en östkustöl.

– Jag tror att jästen mer handlar om hur det är för bryggeriet än för slutkonsumenten. Det är en smidigare jäst för hazy IPA. Den vi har i dag gör sitt jobb varje gång, men ibland undrar man vad den håller på med.

Så resultatet av collaben blir en jucig öl utan större beska, men även om jästen har hazy i namnet så vågar inte Johan lova nåt.

– Ölet heter Best Coast Juicy Pale Ale och är bryggd som en hazy, men i och med att det är ny jäst vågar vi inte säga hazy.

Det släpps i samband med Malmö Beer Week i mars när Hylle har ett event i sin bryggeripub på Stormgatan.

– Vi kommer att bjuda in branschfolk och White Labs kommer hit för att snacka jäst.

Första batchen blir bara på fat, men Hyllie ska göra en batch till som ska släppas på Systembolaget längre fram i vår.