Premiären nära för bryggeri i Gamla Stan

Bildspel

Bild 1 av 5

Hans Nyström och Mats Eriksson är redo att satsa på bryggeri, bar och restaurang vid Munkbron i Gamla Stan.

 

Baren är öppen, första ölet bryggs om ett par veckor. Nu är Bryggeri Munkbron i Gamla Stan i Stockholm nära sin premiär efter lång väntan.

Beernews berättade i fjol om de många turerna efter att Monks fick sitt alkoholtillstånd indraget och om hur Hans Nyström blev en del av efterspelet. Men nu ska det snart bryggas öl i lokalerna i Gamla Stan igen. Baren med tolv kranar är redan öppen och under andra halvan av maj ska första ölet bryggas.
– Jag har hållit på i fem år med det här. Men jag är optimist och nu tror jag att det ska gå bra, säger han.
Nyström är vd i företaget och ska även vara ansvarig för bryggeriet. Mats Eriksson är också med i projektet, liksom barchefen Alejandro Lozano.
Det tyska bryggverket är på 500 liter, det dubbelbryggs för det mesta, och man behöver bara lite mer tid innan det går att brygga öl.

– Bryggverket har en värmepatron och det har stått still ganska länge. Patronen är riktigt dyr och jag väntar på att en expert från Tyskland ska komma hit om ett par veckor. Sedan ska vi brygga, säger Nyström.

Åtta tankar på vardera 1000 liter finns också i anslutning till bryggeriet, och tanken är att ölet som bryggs ska säljas i den egna baren.
– Det är inte bestämt ännu exakt vilka öl som ska bryggas, det blir säkert en del olika. Men jag tror att första ölet blir en veteöl, det kommer att passa bra lagom till sommaren, säger Nyström.
På övervåningen finns en nyrenoverad bar, designat av konstnären Neil Bhat, och där ser man också bryggeriet från en del av sittplatserna. I källaren blir det också servering, men där tänker man sig ett lite annat upplägg där det kan bli bordsservering och mer fokus på matgäster. Totalt handlar det om hela 450 kvadratmeter.
– Just nu kör vi på övervåningen och bygger om i källaren. Planen är att öppna där efter sommaren, säger Nyström.
En utmaning har varit att få klartecken för sitt skatteupplag. Ölen transporteras nämligen via pipelines till ett annat rum i lokalen, där lagringstankarna är placerade.

– Det var nära att de sade nej, men efter en del samtal gick det att lösa, konstaterar Nyström.

Varumärket är nytt och ska anspela på platsen där bryggpuben ligger. Från början arbetade Nyström med bryggerinamnet Oscha, men nu blir det i stället Bryggeri Munkbron som man använder.
– Det ska bli bra och vi ska få upp lite skyltar här också. Jag hoppas att vi ska kunna locka folk, det finns ju inget annat bryggeri i Gamla Stan, säger Nyström.
Efter lång väntan ska han nu äntligen få brygga öl igen, och det har han längtat efter.
– Det känns bra. Nu har vi balla lokaler och vi ligger på klassisk mark.