Oscha satsar på nytt efter lång väntan

Bildspel

Bild 1 av 3

Hans Nyström ser fram att starta upp sitt bryggeri i Gamla Stan i Stockholm.

 

Han har väntat ganska länge. Men nu börjar Hans Nyström att närma sig en uppstart av sitt bryggeri Oscha. Satsningen blir i Monks före detta lokaler i Gamla Stan.

Det har varit många turer fram och tillbaka de senaste åren för Hans Nyström. Planen på ett bryggeri fanns för flera år sedan och då skulle det bli ett samarbete i Gamla Stan med Monks, som ägs av Panogruppen.

Efter en tid hamnade de båda parterna i en konflikt som blev riktigt långdragen. Konflikten hamnade i tingsrätten där de båda parterna hade stämt varandra på ett stort antal olika punkter.

Beernews berättade i november dessutom om att Monks hade förlorat sitt serveringstillstånd för barerna i Gamla Stan och på Wallingatan.

Vid en förhandling före jul lyckades parterna till slut nå en förlikning. En del i den förlikningen var att Hans Nyström fick överta hyreskontraktet för Monks lokaler i Gamla Stan. Där ska han nu satsa på bryggeri och ett brasserie.

– Det har tagit tid, men nu är jag igång igen. Första gången lade jag två och ett halvt år på förberedelser och sedan kom det aldrig i gång, säger Nyström.

Han har i dag tillgång till en bryggerilokal, samt bland annat den del där det tidigare varit en vinbar. Där är det klart att han dessutom får ett förstahandskontrakt från och med 1 april. Dessutom pågår en förhandling med fastighetsägaren om källaren, där Monks tidigare hade sin bar.

– Jag behöver hitta ett samarbete på restaurangsidan. Jag hoppas kunna skapa ett brasserie, där det serverades högklassig men inte alltför komplicerad mat som kan serveras till ölen, säger Nyström.

Bryggverket är inköpt från Tyskland och det blir cirka 500 liter öl vid varje bryggning. Där kommer det att bryggas en hel del lager, men Nyström är nyfiken på de flesta ölstilarna.

– Jag vill att öl ska vara rent och snyggt. Jag vill ha balans och vill kunna känna smaker från både humle, malt och jäst i ölet, säger han.

Närmast ska han ansöka om skatteupplag och förhoppningen är att komma igång med bryggningen under våren.

– Det är så otroligt skönt att äntligen kunna titta framåt igen. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Nyström.