Peter fixar film om ölpassion i Göteborg

Bildspel

Bild 1 av 3

Peter Zackariasson ser fram emot att få visa upp filmen om svensk craft beer.

Bild- och filmintresset började under en turné med hårdrocksbandet Mustasch. Nu jobbar Peter Zackariasson med en film om öl i Göteborg.

Det var 2014 som Zackariasson reste med Mustasch för att dokumentera turnén och under den resan fick han upp ögonen för bild och film. Det intresset har sedan bara blivit större och nu ska det alltså mynna ut i en ölfilm.

– Bilden är ett spännande sätt att berätta en historia och det kommer att hamna nära en dokumentärfilm. Jag är ute på bryggerier nu och samlar ihop material, säger han.

Inför den här satsningen har han gjort några mindre projekt, bland annat som så kallade skuggfabriker i Birmingham. De fabrikerna var nedgrävda och verksamma under andra världskriget.

Men nu är det alltså öl som gäller.

– Jag har alltid tyckt att smakexplosioner är spännande. Det har mest funnits i vin och ost tidigare, men när det hände så mycket med öl blev det också ett privat intresse, berättar Zackariasson, som går att följa på Instagram här.

Filmen finansieras via bidrag av något som har det smidiga namnet Fd Bryggareämbetets i Stockholm Pensionskassa. Tanken är att filmen ska handla om svenskt hantverksöl, men av logistiska skäl kommer det mesta av materialet att filmas i Göteborgstrakten.

Det första besöket gjorde hos Jonas Barlind och BarlindBeer.

– Jag kände honom sedan tidigare så det passade bra. Sedan har jag fått flera kontakter via deras gille, säger Zackariasson.

Tanken med filmen är att visa upp produktionen och annat som händer på ett bryggeri. Dessutom blir det intervjuer med de personer som startat de olika bryggerierna.

– Jag vill få med 10-15 bryggerier och räknar med att filma fram till april eller maj. Sedanär det dags att klippa fram själva storyn. Primärt skapar jag materialet för finansiären men mitt mål är att informera och upplysa om craft beer.

När filmen är klar hoppas han på att få visa upp den för allmänheten. En öl & Whiskymässa samt Filmfestivalen i Götebprg är två tillställningar där Zackariasson gärna låter filmen synas. Han hinner även med att undervisa på universitetet i Göteborg, men en hel del tid ska läggas på ölfilmen.

– Jag vill få fram passionen som finns hos de här människorna. Allt det här bygger ju på en passion och jag gillar det.