Kritik mot att köpa öl även på söndagar

Moderaternas partiledning vill se söndagsöppet på Systembolaget. Foto: Systembolaget.

Öppna Systembolaget på söndagar. Det vill Moderaternas partiledning. Men förslaget får inte helt oväntat en hel del kritik.

Förslaget kommer att diskuteras på Moderaternas partistämma senare i höst och det ska finnas ett stöd för förslaget inom partiledningen.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till Sveriges Radio.

Men förslaget får kritik från olika håll. Inte minst från IOGT-NTO som inte helt oväntat ser på frågan på ett helt annat sätt.

– Det här är ett förslag som inte visar solidaritet med alla de som drabbas av alkoholens konsekvenser. Alkohol är ingen vanlig vara och av den anledningen har vi ett detaljhandelsmonopol för alkohol med begränsat antal försäljningsställen, reglerade öppettider och strikt ålderskontroll, säger ordföranden Johnny Mostacero till sajten Accent.

Även om Moderaterna röstar för förslaget på sin stämma, är det en lång väg att gå innan en sådant förslag skulle kunna bli verklighet. Det krävs ju som bekant en majoritet i riskdagen för att få till en sådan förändring.