Peter hyllar farfar med sitt bryggande

Farfar var bryggare på Bockens Bryggeri. Det inspirerade Peter Bornegrim till att satsa på samma sak.

– Det här är min hyllning till farfar, säger han om nystartade Geflebockens Bryggeri.

Vi tar det från början. Farfar Tage Andersson var bryggmästare på Bockens Bryggeri. Ett prestigefyllt jobb som han skötte med den äran fram till 1976, då bryggeriet köptes upp och Andersson hamnade i Sundsvall.

Därefter var bryggerisatsningarna i Gävle väldigt många år.

Nu finns Jädraås i Gävle och Hopise Daisy är på gång, men länge var där ett tomrum.

– 2013 började jag fundera på det här. Tillsammans med brorsan började jag titta på olika möjligheter, säger Peter Bornegrim.

Men det var inte helt lätt att hitta finansiärer och projektet tappade fart. Men så hamnade Bornegrim mellan jobb och tankarna på ett bryggeri kom tillbaka. Via en kompis började han vara med och brygga och fick blodad tand.

– Jag har utbildat mig själv ganska mycket under 2016, och sedan träffade jag en bekant som är i fastighetsbranschen. Han provade mina öl och efter ett tag sade han att ”nu kör vi”, berättar Bornegrim.

Han fick tillgång till lokaler där pilotbatcher nu skapas. Men de större batcherna bryggs hos Klackabackens bryggeri i Kristianstad.

– De är bra killar med bra kunskap och de ville hjälpa till. Vi har en bra personkemi ochjag vet att det blir bra öl, säger Bornegrim.

Problemet med att brygga på annan ort är att det blir svårare att få in ölen i det lokala sortimentet på Systembolaget. I dagsläget finns däremot hans öl på cirka 15 restauranger i Gävle.

– Det blir en längre resa, men målet är att finnas på hyllan hos Systembolaget. Vi har fått ett bra mottagande, säger Bornegrim.

I dagsläget finns fyra olika öl framtagna och meningen är att det ska bli fler. Tanken är inte att efterlikna de öl farfar Tage bryggde på sin tid, utan att hitta sin egen stil.

– Men det känns bra att göra detta som en hyllning till honom, säger Peter Bornegrim.